Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přepadovka amerických komand: Zajali eso Al-Káidy, vůdce Šabábu unikl

Autor: ČTK, geo - 
6. října 2013
11:27

Americká speciální komanda v sobotu udeřila v Africe na dvou místech najednou. V libyjském hlavním městěTripolisu Američané zadrželi hledaného člena vedení Al-Káidy abú Anase Libího. V Somálsku se komando při ranním útoku snažilo zajmout nebo zlikvidovat vysokého člena islamistického hnutí Šabáb, avšak bez úspěchu. Obě akce se odehrály týž den na místech vzdálených od sebe přes 4800 kilometrů.

V Tripolisu Američané chtěli dopadnout abú Anase Libího, který je na seznamu osob hledaných kvůli spoluúčasti na atentátech proti americkým velvyslanectvím v Keni a Tanzanii v roce 1998. Zemřelo při nich přes 220 lidí. Na Libího byla vypsána odměna pěti milionů dolarů.

Zajali dvojníka bin Ládina

 Devětačtyřicetiletý Libí se narodil v Libyi, ale žil také v Súdánu a Británii. Pro Al-Káidu pracoval jako počítačový odborník a teroristé ho pro jeho fyzickou podobnost používali jako dvojníka bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina.

Úspěch v Tripolisu

 V Tripolisu ho zajali, když parkoval před svým domem po návratu z ranních modliteb. Obklopila ho tři auta, muži, kteří z nich vystoupili, rozbili u Libího vozu okénko, vzali mu zbraň, naložili ho do auta a odjeli s ním. Nyní se Libyjec nachází v americké vazbě mimo Libyi. Podle zdrojů listu The Washington Post by měl stanout před soudem v USA. Očekává se, že při výslechu může Libí poskytnout mnoho informací o plánech Al-Káidy. Stanice CNN tvrdí, že libyjská vláda o operaci věděla předem.

Šabáb se přihlásil k masakru v nákupním centru

 Operace v somálském pobřežním městečku Barawe byla dramatičtější. Jejím cílem bylo dopadnout jednoho z vůdců tamního radikálního islámského hnutí Šabáb, jemuž se připisuje zářijový krvavý útok na nairobské nákupní středisko.

Vůdce z Čečenska

Podle zdrojů z Pentagonu se ho nepodařilo zadržet ani zabít. Stanice Al-Džazíra s odvoláním na somálskou tajnou službu oznámila, že hledaným mužem byl velitel z Čečenska. Byl prý při operaci zraněn a jeho strážce zabit. Somálská policie oznámila, že o život přišlo celkem sedm lidí.

Nechtěli ohrozit civilisty

Somálský server SMN citoval mluvčího skupiny šajcha Abdiazize abu Musaba, podle něhož Američané použili vrtulníky a rychlé čluny. "Chtěli zaútočit na dům bojovníka, ale my jsme na ně stříleli a přinutili je k útěku. Uprchli na člunech a zanechali po sobě něco ze svého vybavení," řekl. Přestřelka prý trvala hodinu a na straně Šabáb je údajně jen jeden mrtvý. Místní lidé, které probudila brzy ráno silná palba, se domnívali, že velitelství Šabáb na pláži bylo obsazeno. Po útoku prý hnutí vyjelo s auty opatřenými protiletadlovými raketami.
  

Americký tisk podotýká, že USA v případech likvidačních akcí používají i v Africe spíš bezpilotní letadla. Jestliže byla v tomto případě nasazena elitní jednotka SEALs, která například zabila bin Ládina, pak měla být zřejmě dotyčná osoba zajata. Jeden z americký představitelů citovaný listem The Washington Post řekl, že operace byla zastavena z obavy, že prodlužování boje by znamenalo ohrožení civilistů.

cinderella1 ( 8. října 2013 06:11 )

Hosi vy tomu rozumite uplne nejlip jak je videt! (namoroman & gogo)

namoroman ( 6. října 2013 13:34 )

Kvůli rozpočtové krizi v USA nefunguje spousta věcí, ale "zásahy" v zahraničí budou fungovat kdyby Amíci neměli co do huby.Alespoň je vidět, kdo to má pod palcem v Lýbii, když to měli schválené tamní vládou.A stále se tam vraždí-utopení uprchlíci v Itálii byli z Lýbie,že?!!! A to tam proti Kaddáfímu bojovali Al-kajdíci...asi fakt ruka ruku myje, že?!Gogo máš pravdu-na 99,98%-to je bezcharakterní sebranka-všichni!

gogo ( 6. října 2013 12:55 )

To divadlo s Al Kaidou by si Američané již mohli odpustit. Jsou s tím více než trapní. V Sýrii Al Kaidu podporují a zde se tváří, že jde o strašného nepřítele. A když konečně Bin Ládina chytí (prý), tak ho zabijí (prý) a hodí do moře (prý). To jsou bláboly, kterým mohou uvěřit snad jen Američané..

Zobrazit celou diskusi