Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babička obětí z Frenštátu o vdově po atentátníkovi: Utekla jako potkan!

Autor: Slávka Červená - 
30. září 2013
05:00

Vdova po atentátníkovi, který způsobil explozí paneláku smrt pěti lidí ve Frenštátě pod Radhoštěm, se cítí také jaké oběť. Tento její výrok rozdělil město na dva tábory. Má mít Ruth Blažková (51) také nárok na odškodnění a náhradní byt, jako ostatní oběti výbuchu?

Město se rozdělilo na dva tábory. Jeden s Ruth Blažkovou (51) cítí, druhý její výroky rozhořčily. „Jak se může cítit obětí! Půl roku věděli, že se mají vystěhovat. Nic pro to nedělali. Zůstaly po nich dluhy a navíc byt již nebyl jejich, patřil novému majiteli,“ vyjádřila se paní Ladislava, která nevěří, že vdova neměla vůbec tušení, že její muž něco chystá. „Vždyť v noci utekla z domu jako potkan, který cítí nebezpečí,“ dodala.

Stejný názor zastává i prababička dětí Ludmila Škarabelová (77). „Sebrali nejen nám kus života a energie. Podepsali se na zdraví mnoha lidí. Zdrtilo mě to tak, že se od té doby nemodlím a nechodím do kostela,“ řekla. Obě ženy jsou názoru, ať vdova dostane třeba garsonku, když nemá kde bydlet, ale ne peníze.

„Už jí asi otrnulo. Nechápu, jak může vyjít s takovým požadavkem ven,“ reagovala na slova vdovy Jana J. (37). „Musí se cítit hrozně. Je mi líto a mělo by se jí pomoci,“ mínila naopak starší žena. „Není to všechno tak jednoznačné. Ať to zváží město,“ konstatovala seniorka (63). Podle vyjádření radnice bude rozhodovat o pomoci vdově zastupitelstvo na návrh radních. Zastupitelé se sejdou v listopadu. Podle nejnovějších informací Blesk CZ se zvedá proti odškodnění paní Ruth čím dál větší vlna nevole. Proti jsou i obyvatelé ze dvou vchodů poškozeného paneláku,  který se stále opravuje. Chystají se sepsat petici.

V bytě prožili radost tři generace

Všichni, kdo v domě, který již neexistuje bydleli, tragedii těžce nesou. Zůstaly jen vzpomínky. Hrůzné i ty hezké. Do úplně nového bytu se v roce 1973 nastěhovala paní Ludmila s manželem.

„Byli jsme šťastni a nadšeni. Narodila se nám dcera Ladislava a syn Jiří. Laďce jsme byt přenechali. Ta tam vychovala Andrejku (30) a Mojmíra (35). Byt  nechala zase Andrejce, která si tam z porodnice přivezla Radimka a Adélku. Najednou je všechno pryč,“ plakala prababička Ludmila. Z bytu, ve kterém rodina léta žila, se dochovalo jen několik fotografií. Tři z nich poskytli Blesku.

eremita ( 15. února 2014 22:48 )

Odškodnění? Za co? Za vztah, zjevně nevydařený, když paní po tragédii prohlašovala, že s hrubiánem nežila? Paní Blažková účelově vypráví story, které se jí momentálně hodí. Oběť manželství možná byla. Kdo ví. Vybrala si ho sama. Mrtví si svůj osud nevybírali, byl jim surově vnucen, bez možnosti obrany. Můžu s ní lidsky soucítit, ale obětí ve srovnání s ostatními rozhodně není. Jen vycítila po čase příležitost přiživit se a zlepšit svůj životní bídný standart. Můj soukromý názor, ale to záleží na naturelu, je chůze kanálem, kudy bych se plížila, i když bych nezabila nikoho....

lepabrena ( 30. září 2013 12:23 )

Policie by měla především vyšetřit všechny okolnosti rekonstrukce domu, na který správce čerpal dotace z evropských fondů a jeho neprůhledné účetnictví, které nezakládal do obchodního rejstříku. Dále by měl prověřit chování Konvičky- otce dětí k Antonínu Blažkovi v době neštěstí, kdy se Blažek pokoušel uniknout z hořícího domu- dle vlastních slov Konvička Blažka zmlátil. Z rodiny Konvičkových je mi špatně a nikdy bych je nechtěla za sousedy- to jsou mě milejší Vietnamci spolu s Ukrajinci a Rusy, kteří bydleli v našem domě- ačkoliv jsem musela 3 zavražděné Rusy identifikovat na policii a přímo před okny našeho domu vybouchlo auto i ze sousedem, které někdo odpálil na dálku, v paneláku poblíž mě policie našla i Vietnamce v garsonce jím vlastnoručně vyrobených 10 kilo pervitinu a dům naproti přes ulici urval v přízemí výbuch, kdy další občané vyráběli pervitin. Výčet zločinnosti v mém okolí je velký, přesto bych nikdy nechtěla bydlet s Konvičkovými a dalšími sousedy - hyenami, kteří nejprve terorizovali rodinu A. Blažka, cíleně ho připravili o byt, zrekontsruovali dům tak nekvalitně, že zasahující hasiči řekli, že zdi byly jak z papíru a teď se snaží z neštěstí vytřískat, co se dá. Domnívám se, že kdyby byla paní Blažková anebo kdokoliv z její rodiny v bytě, dnes už by nebyli mezi živými- o což by se Konvičkovi a další nájemníci "postarali"!

e.44 ( 30. září 2013 12:05 )

Já si pamatuji, že řekla že odešla protože jí vyhodil. Z toho vycházím. Jestli to jinde psali jinak...

tetahb ( 30. září 2013 11:32 )

když se nejkrásnější z andělů Satan moc chvástal, dal mu Bůh pár facek až mu z koruny na hlavě vypadl nádherný drahokam a ten letěl vesmírem a vytvořil mléčnou dráhu......

tetahb ( 30. září 2013 11:29 )

.....a osmého den Bůch stvořil RUM a od té doby ho nikdo neviděl.....

Zobrazit celou diskusi