Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vitásková: Po pokusu o vraždu míří sama k soudu! Kvůli miliardovému solárnímu podvodu

Ostře hlídaná šéfka ERÚ Alena Vitásková bojuje se solární chobotnicí, sama však má na krku obvinění z účasti na solárním podvodu
Ostře hlídaná šéfka ERÚ Alena Vitásková bojuje se solární chobotnicí, sama však má na krku obvinění z účasti na solárním podvodu  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
19. září 2013
14:56

Není to tak dávno, co se někdo šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou pokoušel zabít, nebo alespoň notně postrašit. To když nastražil past ve výtahu v domě, kde bydlí. Jenže problémy Vitáskové nekončí. Tentokrát má oplétačky se zákonem. Státní zástupce obžaloval 10 lidí z rozsáhlého solárního podvodu. A Vitásková, která se sama snaží odseknout chapadla solární chobotnici, je mezi nimi!

Na začátku září se někdo Vitáskové podle jejích slov snažil ublížit, mohlo se jednat dokonce o pokus o vraždu. To když na vlivnou ženu nastražil neznámý pachatel past - odmontoval sedm z osmi nosičů výtahu na auta v domě Vitáskové. Výtah se mohl zřítit a šéfce energetického regulačního úřadu šlo o život. "Výtah je od soukromé garáže, kterou využívá pouze rodina paní Vitáskové," potvrdil pak mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Šlo tedy o pokus o vraždu, zastrašování, nebo snad krádež, či něčí lajdáctví? Jen dva měsíce před událostí přitom prošel výtah revizí. jenže Vitásková má problémů více. I se zákonem.

Vitáskovou přitom od jara hlídá ochranka - to když se snažil někdo vytlačit její auto z dálnice. Šlápla na kuří oko solárníkům, když se rozhodla podniknout ve svém úřadu rozsáhlé šetření, zda některé dotace nedostali solární baroni nezákonně a na hranici tunelování veřejných prostředků.

Výtah na auta v domě Vitáskové Výtah na auta v domě Vitáskové | Infografika Blesk

Jenže sama Vitásková má na krku problém. Policie totiž při prošetřování solárních podvodů narazila i na jeden, který se týká jí samotné! A spolu s partou dalších devíti lidí byla nyní Vitásková státním zástupcem obviněna z podílu na solárním podfuku, který měl ze státní kasy odčerpat celkem 1,9 miliardy korun...

Státní zástupce podal žalobu, Vitásková míří k soudu

Případ se týká údajného podvodného získání licencí pro dvě solární elektrárny, které nebyly v roce 2010 ještě dostavěné. Přesto si jejich majitelé s ERÚ dojednali jejich zapojení do distribuční soustavy elektřiny - a to jen proto, aby získali vhodnější ceny na odkud elektrické energie, které platily do konce roku 2010. Kdyby elektrárny řádně nahlásily až v roce 2011, jejich zisky by byly podstatně nižší. Česku tak mohla vzniknout škoda 1,9 miliardy korun, kdyby se však na podvod nepřišlo.

Jenže Vitásková i přes obvinění ze strany státního zástupce tvrdí, že je v tom nevinně. "Paní předsedkyně nadále trvá na své nevině a chce se před soudem obhájit. Obvinění považuje za součást útoků na svou osobu," dodává mluvčí ERÚ Chvojka. Spolu s Vitáskovou k soudu půjdou zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren a bývalí i současní pracovníci ERÚ. Vitásková čelí obžalobě z napomáhání tomuto trestnému činu.

jan490 ( 19. září 2013 18:28 )

A ten kdo obvini Zi-da musi byt ponizen, obvinen a musi byt vzat do vezeni, musi s nim byt zachazeno jako se zviretem a pote musi byt zabit. Zabit musi byt rukou ne Zi-da, ale Zi-dem musi toto byt zaplaceno.... Toto je citat z Zi-dovskeho Talmudu... takze pani Vitaskova nema moc perspektiv... ale ukazuje to na budouci vyvoj v jejim pripade...pokud preklad z Talmudu neni uplne presny, nejaky Rabi me muze opravit...

fotrpjotr ( 19. září 2013 16:45 )

Strčte ji konečně do vazby,škoda peněz za její policejní ochranu.

hlinsko ( 19. září 2013 16:14 )

Mafiánský kapitalismus podle Klause Plnou držku žvástů, že trh všechno vyřeší. Ve skutečnosti Modré ptactvo samo podniká jen se státními penězi, miluje dotace - solární el. tajně vlastní především ODSáci Topáci. Chtějí hospodařit i s důchodovými fondy. A teď už jsou tak drzí, že jako skutečná mafie hodlá své zájmy hájit za každou cenu, tj. i fyzickou likvidací těch, kteří chtějí zabránit té jejich zkurvené zlodějině. Jediná cesta bude, že si Vytásková musí najmout nějakou jinou mafii, která ty solární barony postupně postřílí a tím zabrání tunelování našich kapes.

rulesss ( 19. září 2013 16:03 )

nechutna zeme kde zijem, je jasny odkud vitr fouka

Zobrazit celou diskusi