Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Pěsti a rozbitá ústa: Ficovi poslanci se porvali v parlamentu s opozicí

Robert Fico při svém projevu na olomouckém zasedání ČSSD.
Robert Fico při svém projevu na olomouckém zasedání ČSSD.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan, Martin Hurda)
Autor: ČTK - 
18. září 2013
09:20

Rvačka mezi poslanci vládní strany Směr-SD premiéra Roberta Fica a zástupci opozice vypukla při snaze vyslovení nedůvěry vládě. Od nadávek přešli zástupci lidu na pěsti. Někteří údajně skončili s rozitými ústy. K potyčce prý došlo na půdě slovenského parlamentu.

Důvodem k potyčce mezi dvěma skupinami poslanců byla papírová figurína premiéra Fica, kterou před řečnický pultík ve sněmovně postavili opoziční poslanci v úterý večer poté, co Fico a celá vláda z parlamentu odešli, neboť se nechtěli debaty o SPP a odvolávání účastnit.

Když se někteří z poslanců Směru-SD do sněmovny vrátili, snažili se figurínu zobrazující Fica ve fotbalovém dresu s nápisem "Usvědčený, daroval Slovensko zbohatlíkům" odnést. Několik zástupců opozice se jim v tom vydalo zabránit a na chodbě se strhla bitka, v níž podle serveru sme.sk padaly rány pěstí. "Byl jsem na vyšetření u lékaře, mám 1,5centimetrovou tržnou ránu na ústech," řekl dnes sme.sk poslanec opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič.

Důvodem návrhu vyslovit Ficovu kabinetu nedůvěru je záměr vlády odkoupit od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) jeho podíl v mateřské společnosti slovenských plynáren SPP. To je podle opozice pro stát nevýhodné kvůli ztrátám SPP při prodeji plynu.

"Pravicové vlády po privatizaci SPP vždy asistovaly cizím vlastníkům při zvyšování cen plynu. Nikdy nic neudělaly ve prospěch prostých lidí. Je absurdní, aby ti, kteří pomáhali zdražovat, dnes chtěli odvolávat vládu za to, že plníme vlastní programové prohlášení," hájil záměr svého kabinetu Fico.

Přes den má na návrh Směru-SD parlament jednat o běžné agendě, na odvolávání dojde zřejmě opět až večer, kdy hodlají Ficovi lidé sněmovnu znovu opustit.

evita5555 ( 18. září 2013 11:26 )

Zlodeji kričia, chyťte zlodeja a je jedno, či pravica proti lavici alebo naopak. Vládam z rôznych uskupení sa podarilo totálne zničiť slovensko a tomu už ani pánboh nepomôže. Zaujímavá bola informácia opozície, že za pol roka privátni majitelia plynárenského priemyslu dokázali byť vysokoziskoví. Tomu snáď neuverí ani Mirko z 2 B, manipulácia s číslami bola oblúbená hra ministra Mikloša, ten by k tomu mohol niečo povedať.Ale štát z tej ziskovosti aj tak nemal ani cent, všetko odišlo do zahraničia.

moiaza ( 18. září 2013 11:21 )

Soudruzi dnes nosí modré dresy.Zakroutit krkem by museli jedině sami sobě, pokud jsi to zabibolo ještě nepostřehl.

moiaza ( 18. září 2013 11:20 )

To je panečku politická kultůra. Boj o koryta není jen na Slovensku, ale téměř v každém státě přihlouplé unie!

henryj ( 18. září 2013 11:01 )

Škoda,že u nás jsou si ti posametoví "soudruzi"stále svorní a jednom šiku. VOLIČI nezepomínejte!!!!

zabibol ( 18. září 2013 09:48 )

Ano soudruzi pravdu nemají rádi, tak se rvou. ....zakroutíme kapitalistům krkem.

Zobrazit celou diskusi