Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Voják dostal doživotí za vraždu 16 civilistů v Afgánistánu, dalšímu střelci hrozí trest smrti!

Autor: ČTK, geo - 
24. srpna 2013
10:22

Na doživotí  dnes odsoudila americká vojenská porota seržanta Roberta Balese, který loni povraždil v Afghánistánu 16 civilistů, včetně žen a dětí.  Bales z vězení nevyjde, nemá možnost podmínečného propuštění. Od trestu smrti ho ochránila jen projevená lítost. V pondělí bude vojenský soud rozhodovat o trestu pro střelce z texaského Fort Hood. Porota se shodla jednomyslně na jeho vině a může být odsouzen k trestu smrti.

Porota se tak přiklonila k tvrdšímu verdiktu a vyslyšela obžalobu, podle níž by měl být Bales až do konce svého života zařazen mezi vězně. Obhajoba naopak usilovala o docílení alespoň mírnější verze doživotního trestu s možností podmínečného propuštění nejdříve po 20 letech a dát mu tak alespoň nějakou naději do budoucna. "Během několika hodin usmrtil generaci lidí a navždy zničil životy ostatních," řekl prokurátor Jay Morse. "Ode dneška až do dne, kdy zemře, by jeho oficiálním titulem mělo být jen: trestanec," dodal nekompromisně.

Doznání a lítost  

Bales se již v červnu ke svým činům přiznal, aby se vyhnul trestu smrti. Ve čtvrtek pak prohlásil, že svého činu lituje, stejně jako obětí masakru. Své jednání označil "zbabělý čin".  Bales byl údajně do Afghánistánu nasazen proti své vůli, když měl za sebou již tři mise v Iráku. Válka na něm podle obhajoby zanechala vážné stopy, kvůli prožitým traumatům bral léky a často pil alkohol. Pod jejich vlivem byl údajně i onoho osudového dne.

Vyvraždil spící rodinu

 Několik přeživších a rodinní příslušníci obětí, kteří byli převezeni do USA poskytli tento týden svá svědectví. Jeden z nich proklel Balese za to, že zaútočil na lidi, z nichž někteří spali a jiní prosili o milost.  "Když někdo přijde o dítě, celý jeho život se tím zcela rozvrátí," řekl muž, který přišel při masakru o 11 členů rodiny, včetně matky, manželky a šesti ze sedmi svých dětí.

Zřejmě nejhrůznější čin jediného amerického vojáka během afghánské války se stal 11. března 2012 před úsvitem. Bales opustil vojenskou základnu s pistolí ráže devět milimetrů a s útočnou puškou M-4, která byla doplněna o granátomet. Poté v několika domech v blízké vesnici postřílel afghánské civilisty a těla některých obětí spálil. Ve vraždění pak pokračoval ve vedlejší vsi.

Střelec z Fort Hood: Uznán vinným a hrozí mu trest smrti

Porota vojenského soudu v texaském Fort Hoodu dnes jednomyslně uznala vinu amerického majora Nidala Malika Hasana, který v listopadu 2009 na tamní základně zastřelil 13 lidí a 32 dalších zranil.

Jednomyslný verdikt znamená, že soud mu může udělit nejvyšší trest. Proces tak nyní vstupuje do závěrečné fáze, kdy obžaloba požádá soudkyni Taru Osbornovou o trest smrti. Podle 13členné poroty Hasan, původem Palestinec, který působil v americké armádě jako psycholog, spáchal předem promyšlené vraždy a o další předem promyšlené vraždy se pokusil. V osudný den začal pálit do svých neozbrojených kolegů v okamžiku, kdy se shromáždili k lékařské prohlídce a k očkování. Divokou palbu doprovázel arabskými výkřiky "Bůh je velký". Podle vyšetřovatelů udržoval kontakty s teroristy.

První trest smrti po 52 letech

V pondělí porota opět zasedne, aby jednala o Hasanově trestu. S trestem smrti musí podle AP souhlasit všech 13 porotců, pokud se tak nestane, mohl by 42letý Hasan strávit zbytek života ve vězení. Porota poté předá doporučení soudkyni, která v této věci rozhodne. Pokud uloží trest smrti, bude nařízena poprava smrticí injekcí.

Případná Hasanova poprava by byla první popravou z rozhodnutí vojenského soudu od roku 1961. Americká armádní justice se k nejvyššímu trestu uchyluje velmi zřídka.

 Nevyužil advokáta

 Americký muslim Hasan se před vojenským soudem hájí sám, ale k dispozici má v souladu se zákonem takzvaného "pomocného" advokáta. Tuto funkci převzal právník Kris Poppe, který dnes soudu řekl, že Hasan s nejvyšším trestem jako symbolem mučednictví nejspíš počítá. Ve čtvrtek Hasan odmítl pronést závěrečnou řeč.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deratizator ( 24. srpna 2013 21:56 )

itartas ( 24. srpna 2013 17:19 )

...ale nepovídejte, doživotní trest, že by byli potrestáni stejně jako ti psychopati co se vyřádili ve Vietnamu?

namoroman ( 24. srpna 2013 16:05 )

To bude reakce na čin seržanta Roberta?!

zdrclamrdka ( 24. srpna 2013 14:48 )

Nigérie – Při údajném útoku islámských radikálů na severovýchodě Nigérie zahynulo nejméně 44 vesničanů; útočníci jim podřezali krky a přeživším vypíchli oči. Dnes o tom s odvoláním na nejmenovaného představitele státního krizového úřadu informovala agentura AP.

namoroman ( 24. srpna 2013 11:20 )

Tomu se říká export "šíleného střelce" do zahraničí Jen nevím, že všem předtím než to někde vystřílejí připadají takoví lidé normální.

Zobrazit celou diskusi