Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrdinové! Čeští vojáci bojovali s povstalci a zachránili chlapce (7)

Boje v Afghánistánu pokračují, čeští vojáci se střetli s povstalci v bitvě o základnu, prozradila výroční zpráva (ilustrační foto ze cvičení)
Boje v Afghánistánu pokračují, čeští vojáci se střetli s povstalci v bitvě o základnu, prozradila výroční zpráva (ilustrační foto ze cvičení)  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
8. listopadu 2013
16:34

Pohybují se v pořádně neklidné oblasti Afghánistánu, kde riskují své životy. Čeští vojáci si zde přitom za poslední rok připsali i řadu úspěchů. Třeba záchranu uneseného syna vládního pracovníka, odražení povstaleckého útoku na základnu, či zabavení 1,3 tuny hašiše a dalších drog. Pod pokličku jedné takové mise navíc nechal nahlédnout i jeden z jejích účastníků. Jaké situace byly nejdramatičtější?

Výroční zpráva o činnosti českých vojáků na misi v afghánské provincii Nangarhár, konkrétně v Džalalabádu, přináší řadu zajímavých faktů. Třeba to, že se podařilo zadržet velké množství hledaných osob, včetně několika vysoce postavených velitelů islamistických povstalců. Ale také zachránit syna jednoho vládního zaměstnance a dalších rukojmích. "Jedním z rukojmích bylo dítě vládního pracovníka, které bylo využito pro nátlak proti němu," přiblížil Právu anonymně jeden z vojáků. Povstalci se prý navíc skryli v části, silně obydlené svými stoupenci. A tak byla situace značně nebezpečná a vyhrocená. "Po upřesnění lokace uneseného chlapce a zjištění počtu a dispozice únosců jsme provedli údernou akci, jejímž výsledkem bylo osvobození uneseného dítěte," dodal voják.

Bitva o základnu Finley Shields

K dramatické situaci pak došlo v momentě, kdy se strhla bitva o jednu ze základen v provincii Nangahár. V dubnu 2012 na ní zaútočili povstalci a co ohánět se měli i vojáci české 601. skupiny. Podle následné zprávy české jednotky "prokázaly vysokou profesionalitu při obraně napadené předsunuté základny Finley Shields, kde v počáteční fázi útoku nepřítele byly jedinou efektivní bojovou silou čelící útoku na základnu." Jak takový útok povstalců vypadá, pak prozradili sami vojáci. "Obvykle jsou zahajovány výbuchem sebevražedných útočníků - pěších, nebo na vozidlech - a následně pokračují koordinovanými vlnami útoků povstalců," uvedl server idnes.cz svědectví jednoho z nich.

Vojáci zadrželi tuny drog a chemikálií na výbušniny

Vedle toho si tahle mise připsala i další úspěchy. Zadržení 1,3 tuny hašiše, 15 kilo heroinu, 50 kilo marihuany a 1,3 tuny chemikálií pro výrobu výbušnin, vypočítává Právo. Pro ničení tohoto zabaveného materiálu pak jsou nastoleny přísné postupy. Vedle toho pak samotné české vojáky, kteří v afghánských horách či při ochraně afghánských představitelů a také českého velvyslanectví v Kábulu riskují při svých tříměsíčních misích životy, pak vojenskou technikou vybavuje Centrum zabezpečení zahraničních operací a mimořádných stavů v Pardubicích. Dodává jim proviant, náhradní díly, ale třeba i rakve. Jak z výroční zprávy ale vyplývá, ty naštěstí nebyly za rok 2012 třeba. K žádnému smrtelnému či vážnému zranění prý při afghánské misi nedošlo. Při záchraně unesených, ani při boji o základnu.

Čeští vojáci na misi v Afghanistánu zachránila syna vládního úředníka (ilustrační foto) Čeští vojáci na misi v Afghanistánu zachránila syna vládního úředníka (ilustrační foto) | ČTK

djaba ( 9. listopadu 2013 22:20 )

A kluk za pár dní přiběhne s kabátem plným výbušniny.

zabibol ( 9. listopadu 2013 20:48 )

zabibol ( 9. listopadu 2013 20:48 )

To byli rusáci!!!!!!!!!!!!!!!!!!

anka ( 8. listopadu 2013 23:29 )

myslim, ze muzeme byt na ne hrdi

zkzkz ( 8. listopadu 2013 19:39 )

Zobrazit celou diskusi