Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

ZapíRath a zase zapíRath: Pohádka o krabici a sedmičce vína podle Davida Ratha! Jak to bylo?

Jak to bylo s Davidem Rathem a sedmičkou vína?
Jak to bylo s Davidem Rathem a sedmičkou vína?  (Autor: INT, Facebook)
Autor: simao, ČTK - 
16. srpna 2013
14:07

Je to jedna perla za druhou. Proces s poslancem Davidem Rathem a jeho nejbližšími komplici pokračuje dnes 8. dnem a vazebně stíhaný poslanec se rozpovídal, jak to bylo s legendární sedmičkou vína, se kterou ho zadrželi. Že v krabici byly miliony, to prý Ratha prostě šokovalo! A nebyl sám.

David Rath dnes pokračoval ve své výpovědi u Krajského soudu v Praze. Čelí obvinění z manipulování veřejných zakázek ve Středočeském kraji při stavebních a zdravotnických tendrech. Rath se však dnes opět hájil, že žádná ze zakázek nebyla uměle navýšená, jak tvrdí policie. Ani ta na opravu Buštěhradského zámku, kvůli které byl vydán Sněmovnou k trestnímu stíhání.

Rath dokonce tvrdí, že na něj policie nic nemá. A že jen modernizoval středočeské nemocnice a pomáhal ČSSD a senátorovi Jiřímu Dientsbierovi při shánění peněz na volební kampaň. Právě pro Dienstbiera měly být peníze, o kterých Rath s kumpány Pancovou a Kottem mluvili v odposleších. "Pokud zaznívaly debaty o penězích, netýkaly se úplatků, ale politických aktivit," tvrdí Rath. Dientsbier však veřejně odmítl, že by mu měl Rath nějak pomáhat.

Během dnešního přelíčení se přitom řeč stočila i na onu legendární krabici se "sedmičkou vína" - sedmi miliony, které měly pocházet právě z ovlivňování veřejných zakázek a úplatků. Rath ji měl u sebe, když odcházel z domu Pancové v Rudné u Prahy a sebrala ho policie.

Co řekl Rath o legendární krabici s miliony?

Rath dnes po výpovědi odmítl odpovídat na otázky, dokud bude ve vazbě, kde sedí již 15 měsíců. A tak dnes soud alespoň přehrával jeho dřívější policejní výslechy. Rath na nich mluví o tom, jak to s onou krabicí s vínem vlastně bylo. Po návštěvě od Pancové si ji prý odnášel proto, že si s Pancovou vína občas vyměňují. "Když ona dostane červené, schová ho pro mě, když já bílé, tak jí ho na oplátku dám," tvrdil Rath.

Krabice pro něj prý byla připravena v igelitce. "Pokud si vybavuji, tak ležela na zemi. Nepředal mi ji ani doktor Kott, ani doktorka Pancová. Bylo mi řečeno něco ve smyslu - nezapomeň si to víno," říká na záznamu Rath. "Když jsem odcházel, tak jsem krabici vzal do podpaží, aby ty lahve nevypadly," tvrdil Rath. "Když na mě eskorta vyskočila, položil jsem krabici na zem a odstoupil dva tři kroky, jak mě policisté odstrčili," pokračuje. Netušil prý, co se děje...

A když v krabici spatřil bankovky, byl v šoku. Policisté však s ní podle Ratha manipulovali, fotili ji. Kde se tam peníze vzaly, Rath netuší. Nebo se jen rozhodl dál zapíRath? "Jednoznačné vysvětlení pro to nemám. Když jsem to viděl, tak mě to samozřejmě šokovalo. Bylo mi ale jasné, že minimálně společensky jsem vyřízený," dodal Rath. Jeho proces je naplánovaný prozatím do října. Příští týden se však hlavní líčení nekoná, pokračovat se bude 27. srpna.

1815620:gallery:true:true

henes ( 17. srpna 2013 09:58 )

Flašky vína nebo prachy,sakra váha by měla být evidentní,ne? Čur.. by mi z toho praskl.

jete ( 17. srpna 2013 09:15 )

...patří to horstfuxteleti

jete ( 17. srpna 2013 09:13 )

....jejda já zapoměla,že to tu patří tobě ,potažmo blbci obecnému

horstfuxteleshop ( 16. srpna 2013 21:39 )

já sem fašista a takový svinský vocasy jako seš ty budem zase škvařit v koncentrákách, hňupe

mnpv ( 16. srpna 2013 20:26 )

Od kdy jdou zloději političtí? Vždyť ten chlap šel do politiky jenom proto aby si nakradl. Prošel několika stranami až se usídlil u těch nejhloupějších. Dařilo se mu dlouho a kdyby nebyl takový ha.jz tak v tom pokračoval až do smrti.

Zobrazit celou diskusi