Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rathův soud pokračuje: Sexy podnikatelka Novanská odmítla vypovídat

Autor: simao, ČTK - 
27. srpna 2013
11:11

Odročený proces s Davidem Rathem dnes pokračuje, u soudu se opět pouštěly záznamy policejních výpovědí obžalovaných. Naživo pak dnes měla vůbec poprvé vypovídat i pohledná slovenská podnikatelka Lucia Novanská, která se tomu doposud vyhýbala kvůli nemoci. Žena, která měla podle žaloby dostat úplatek 200 tisíc, však nakonec nepromluvila. Ale hovořili jiní...

David Rath si dnes opět udělal výlet ke krajskému soudu v Praze, kde pokračuje projednávání kauzy, do které je zapleten jak bývalý středočeský hejtman, tak dalších deseti lidí, různou měrou se podílejících na údajných machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Soudce Robert Pacovský přečetl Rathovu loňskou poslední výpověď před policií, na řadu přišlo i přehrávání videozáznamů z dalších výslechů.

Soudu se vůbec poprvé účastní i obžalovaná slovenská podnikatelka Lucia Novanská, která se dosud omlouvala kvůli nemoci. Nejprve však její advokát žádal o odročení soudního stání a když k němu nedošlo, Novanská odmítla vypovídat. 

Rath přitom v přehrávaném výslechu opět odmítl, že by někdy vzal úplatek. A v jeho výpovědi zazněly detaily k rozhodování o veřejných zakázkách, které samozřejmě dle svých slov neovlivňoval ve prospěch nikoho. Prý to ani nebylo kvůli přísným kontrolním procesům možné...

Novanská vzala 200 tisíc, tvrdí žaloba

Jenže podle žalobce třeba právě Novanská ovlivňovala losování o zakázkách ve firmě ML Compet podle předem dohodnutého scénáře a dostala za to úplatek ve výši nejméně 200 tisíc... A Rath prý o všem věděl, upozornil státní zástupce Petr Jirát.

Dozorující zástupce Jirát přitom z upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví viní celou skupinu 11 lidí. Machinace podle Jiráta organizovala bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel, exposlanec Petr Kott. Potvrdila to i podnikatelka Ivana Salačová, která pro kterou žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, protože se kvůli vidině nižšího trestu rozhodla mluvit.

Manažer Drážďanský: V naší obžalobě je řada lží

U soudu však dnes vystoupil i manažer stavební firmy Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, který se měl podílet na machinacích kolem rekonstrukce zámku v Buštěhradě. "V obžalobě spatřuji řadu spekulativních a lživých tvrzení," řekl dnes Drážďanský. Vinu stejně jako ostatní odmítá. A výpověď Salačové, která mimo jiné řekla, že se sešel kvůli předání úplatků s Pancovou, považuje za "tendenční a účelovou". "Zaráží mě, že si postupně vzpomíná na další detaily. Mám pocit, že vypovídá tak, aby vyhověla policejním orgánům," uvedl podnikatel a potvrdil Rathova slova, že podmínky ohledně tendrů ve Středočeském kraji byly přísné...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anezat ( 27. srpna 2013 20:35 )

Sexy podnikatelka Novanská odmítla vypovídat - ve středověku by se na takovou už dávno využilo mučících nástrojů. Dnes je prostě jen nemocná. Všechno se úmyslně prodlužuje a my nebudeme znát výsledek ani do Vánoc. Kolik takových sexy podnikatelek, kterým morálka absolutně nic neříká, ještě odmítne vypovídat? No hlavně aby výsledek nebyl známý do zahájení voleb - o to jde.Kauza Věry Jourové před lety, kterou loni připomněl Paroubek v souvislosti s tímto případem, skončila omluvou a osvobozením - Jourová už kandiduje na Vysočině pro Babiše. Tak ať hlavně soud nespěchá, ČSSD by to mohlo ubrat volební preference. Všechno je postavené na hlavu.

annakarenina ( 27. srpna 2013 19:56 )

Pri inauguraci prezidenta tam sedeli jak 3 kralove. Kdo ma pamet, tak vi.

anettavaiglova ( 27. srpna 2013 18:42 )

Ahoj, máte se? Teď se šíří po netu a mezi lidma unikátní finta, jak snadno vydělat peníze - jak pro ženy, tak pro pány Sama si takto vydělávám už od května a fakt mě to nadchlo Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak to dojím, co to jde Píše o tom na DveStrany.cz

gogo ( 27. srpna 2013 17:27 )

Domnívám se, že Rath není z Tvé 4% menšiny...

gogo ( 27. srpna 2013 17:25 )

Zákon ? Co je to "zákon" ? Rozsudek je v takovýchto případech jen to, co vyřkne soudce na přání mocných. Víte kolik lidí bylo v historii popraveno na základě rozsudku jaký určil "zákon" ? Doufám, že nejste tak naivní, že věříte na Jéžíška a na spravedlnou Spravedlnost.. Škoda, že jste se nenarodil o pár set let dříve. Mohl jste sekat ruce a upalovat čarodějnice.

Zobrazit celou diskusi