Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Návrat na místo smrti malého cyklisty: Řidič nakladače ukázal, jak přejel Jakoubka (†4)

Autor: Jitka Pecharová - 
8. srpna 2013
21:51

Ani po třech měsících policie neuzavřela případ smrti cyklisty Jakuba (†4) pod koly nakladače v Chlumci nad Cidlinou. Šofér (47) nebyl dosud obviněn. Po čtvrteční rekonstrukci nehody, u které byl exkluzivně i Blesk.cz, to ale vypadá, že možná ani nebude a případ zůstane bez potrestání. Vše nasvědčuje tomu, že tragédie byla výsledkem souhry nešťastných náhod.

K nehodě došlo v květnu na místní cestě u vrat chlumeckého prodejce palivového dřeva. Řidič z ní vyjel s nákladem. V tu dobu se k místu blížil Jakoubek na kole, a o pár desítek metrů dál jej následovala babička, která venčila psy.

Šofér odbočil u brány vpravo, ale po pár vteřinách si uvědomil, že jede špatným směrem. Nacouval proto zpět ke vchodu do firmy, aby vyrazil vlevo. Přitom srazil, a přejel Jakoubka. Hoch utrpěl poranění hlavy a na místě zemřel. Asi po 15 metrech od místa střetu nakladač zastavil a řidič zjistil, co se stalo.

Video  Rekonstrukce nehody, při níž zemřel Jakoubek  - Video Blesk - Jitka Pecharová
Video se připravuje ...

Řidič nemohl chlapce vidět, babička vnuka neuhlídala

Pokus na výhledové poměry šoféra nakladače ukázal, že jeho viditelnost byla omezená. Hoch se pohyboval mimo jeho zorné pole. „Předběžně se dá říci, že ho nemohl včas zpozorovat,“ uvedl znalec v oboru dopravy Jaroslav Hartman. A jelikož manévr na změnu směru provedl šofér během krátké chvilky, nemohl předpokládat, že během ní se za ním objeví dítě.

Bohužel chyba je zřejmě i na straně babičky. Vnuk jel napřed a byl od ní příliš daleko na to, aby ho uhlídala, mohla jeho jízdu na kole ovlivnit a Jakoubka včas zastavit.

elliana ( 9. srpna 2013 16:58 )

je to obrovská tragédie, ale ty se zklidni. Řidič se rozhlédl, ale zeptej se někoho, kdo jezdí s nakladačem, že ten nevystřelí stovkou, ale jede pomalu a pak je to tak udělané, že on už "nevidí". A ty kecy v poslední větě jsou pěkně hnusné! Přát někomu dalšímu smrt. Si nevidíš do pusy, co .

bejbina ( 9. srpna 2013 06:14 )

Ano,plne se ztotoznuji..smutne..

bossiny ( 8. srpna 2013 22:58 )

tatarata -> někdo "dokonalý" promluvil ... Trochu pravdy máte - měl si zajistit výhled, když ho neměl. Ale vsadím se taky, že takhle vyjížděl už "milionkrát" předtím a nic se nestalo. A že babička s klukem stejně tak nešla poprvé ... Ona někdy je to opravdu ta "souhra špatných náhod". Jako rodičovi malé holčičky je mi upřímně moc líto vyhaslého života, ale řidič a babička si tu vinu ponesou v sobě už napořád, tak proč je ještě trestat víc ...

tatarata ( 8. srpna 2013 22:46 )

To se mi snad zda. babicka nehlidala vnuka, ridic mel špatny vyhled, tak nikdo nebude potrestan. Tomu rikam policejni vysetrovani. Ridic pokud nemel vyhled tak si ho mel zajistit. takovy kreteni budou mrzacit a zabijet a vse jim projde. snad bozi mlyny pomelou a taky mu nekdo prejede syna protoze bude mit spatny vyhled. to mu ze srdce preji.

Zobrazit celou diskusi