Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Policista pomáhal mafiánům: Hrozí mu 10 let!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš, ČTK - 
5. srpna 2013
23:04

Pomáhal a chránil, ale zločince! Bývalý šéf policie ve Frýdlantu na Liberecku je obviněný, že zneužil své pravomoce ve prospěch podsvětí. Skončí za mřížemi?

Bývalý šéf policie ve Frýdlantu na Liberecku Josef Košek čelí podle MF Dnes obžalobě ze sedmi skutků. U soudu se bude zpovídat mimo jiné ze zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování nebo křivé výpovědi. Hrozí mu až deset let vězení.

"Podobné chování policistů je závažné, může velmi podkopat důvěru v policii. Tím spíš, když takto pomáhají lidem z podsvětí a mají s nimi nestandardní vztahy," řekl státní zástupce Radim Kadlček. Policista už není v čele obvodního oddělení. "Je zproštěn výkonu služby, a to do doby, než padne pravomocné rozhodnutí soudu," uvedla mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková.

Košek podle obvinění mařil policii práci, mimo jiné údajně vyzradil informace o chystaném zadržení. V jiném případě prý prozradil důležitý poznatek z trestního řízení vedeném proti synovi jeho známého. Na jeho základě mohl advokát uzpůsobit obhajobu. Svému příteli, obžalovanému v jiném případě, také umožnil nahlédnout do policejní databáze.

itartas ( 6. srpna 2013 12:58 )

Důvěru v policii ještě mám, ale těm kteří s nimi manipulují nevěřím ani slovo. Policistům-vyšetřovatelům v podstatě sebrali jakékoliv rozhodovací pravomoci, hlavně jak po nich chtějí, aby měli vysokoškolské vzdělání. I kdyby policista vyšetřil cokoliv řádně, státní zástupce nakonec rozhodne co bude použito u soudu. A tady ten co ho stíhají, kdoví komu se znelíbil a nejjednodušší je ho postavit před soud! Ze soudní smyčky se tak lehce nevymaní!

Zobrazit celou diskusi