Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhadná smrt dvou Češek v Egyptě: Spící holčičku (†8) jsme našli v podivné poloze, tvrdí doktor

Autor: simao - 
1. srpna 2013
05:00

Smrt Moniky (†36) a její dcery Klárky (†8) na dovolené v Egyptě zatím přináší řadu otázek a záhad, ale málo odpovědí. Proč Moničin manžel Petr nevolal záchranku dříve? A otrávil se i on, nebo skončil v nemocnici z jiného důvodu? Zajímavá fakta přitom prozradil i egyptský hotelový doktor.

Záhadný případ úmrtí dvou českých turistek v luxusním hotelovém komplexu v egyptské Hurghadě rozplétá egyptská policie za dohledu českého konzulátu. Na oficiální zodpovězení řady otázek se však zatím stále čeká. Mnohem více je otazníků a nejasností. Tady jsou některé z nich.

Kdy došlo k úmrtí Češek?

Patrně mezi 11. hodinou a půlnocí v hotelu Titanic Palace. V osudný večer sledoval manžel Petr prý několik hodin televizi a poté si myslel, že jeho manželka a dcera spí. Když se pak nad ránem probudil a vydal se na WC, měl údajně zjistit, že jeho milé nedýchají a modrají. Recepce hotelu se o úmrtí české matky a její dcery dozvěděla až po čtvrté hodině ranní.

Podivné chování otce a oznámení smrti

A právě samotné oznámení smrti, ale i předchozích zdravotních problémů, budí rozpaky. Petrova sestra v ČT uvedla, že rodina měla zdravotní potíže již den předtím, ale vzali si léky a doufali, že "Faraonova kletba" pomine. O jejich zdravotních problémech však nikdo další nevěděl.

Když pak Petr zjistil, že jeho žena s dcerou ve spánku zemřely, zareagoval takto: "Říkal mi, že ráno zatřásl svou ženou a dcerou a zjistil, že se nehýbají. Vyběhl ven a zaklepal na vedlejší dveře. Ale to přece není normální reakce. Proč nevolal rovnou na recepci? Až paní z vedlejšího pokoje zavolala bezpečnost," řekl FTV Prima delegát společnost Blue Style v Hurghadě Hišan Elkhoudari.

Smrt bez stopy násilí a zvláštní pozice zesnulé holčičky

Hotelový doktor pak Primě dodal, že pozice zesnulé holčičky, když jí objevili, byla značně podivná. "Dítě bylo takto, to přece není spací pozice," natahuje doktor pokrčené ruce a dodává: "Matka spala s maskou přes oči." Kolem úmrtí Češek se podle něj otevírá další otázka. "Je vůbec možné, aby matka a dcera zemřely naprosto ve stejný okamžik?," podivuje se nad smrtí bez stop jakýchkoli násilností. Vyšetřování směřuje k tomu, že byly otráveny. Ale čím?

Egyptský doktor ukazuje, v jaké pozici našli (otrávenou?) českou holčičku Egyptský doktor ukazuje, v jaké pozici našli (otrávenou?) českou holčičku | Reprofoto FTV Prima

Otrava jídlem? Jedem?

Není jasné, jak k otravě Češek došlo. Hotel odmítl, že by se matka s dcerou otrávily po jejich jídle, nikdo jiný z hostů stejné problémy neměl. Poslední jídlo přitom měly Monika s Klárkou patrně v neděli večer v hotelové restauraci - špagety a salát. Objevily se však spekulace, že předtím rodina jedla mimo hotel. "Ptal jsem se ho a říkal, že mimo hotel nikdy nejedli," tvrdí však delegát Hišan. Ve hře je však i možná otrava jedem. Jenže kdo a proč by chtěl ženu s dcerou otrávit? Co by tím získal?

Otec se otrávil také. A nebo ne?

Jasno však není ani v hospitalizaci třetího člena rodiny, otce Petra. Původně se objevily informace, že kašlal krev, byl převezen do nemocnice, kde mu vypumpovali žaludek a dali ho na kapačky, což odkazovalo na možnou otravu. Jenže včera večer televize uvedly, že se Petr patrně neotrávil a do nemocnice ho převezli pouze se šokem. Žaludek mu prý vypumpovali preventivně. Nyní je již z nemocnice pryč a doufá, že do konce týdne opustí i Egypt. K tragédii se zatím nevyjádřil.

Rodinné sny v troskách

V Karviné mezitím pro mrtvé blonďaté andílky truchlí zbytek rodiny i jejich známí a kamarádi. Monika byla ošetřovatelkou v domově důchodců a všichni na ni vzpomínají jako na ochotnou, milou a usměvavou ženu, která se svým manželem, manažerem v automobilce, měla velké plány do budoucna. Chtěli se přestěhovat za město do Petrovic a postavit si zde baráček. Byt za nové a větší hnízdečko však již nevymění, Moniku a Klárku čeká pitva, která by měla v mětské nemocnici v Hurghadě prozradit k příčině jejich smrti přece jen více.