Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyhozené peníze! Policejní vznášedlo za dva miliony, hummery za tři: Praha už je nepotřebuje!

Městká policie v Praze již prý Hummery nepotřebuje
Městká policie v Praze již prý Hummery nepotřebuje  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
22. července 2013
19:19

To byla zase jednou zakázka... "V minulosti dokázalo město nakupovat techniku hodnou milovníků adrenalinových sportů," přiznává nový pražský primátor Tomáš Hudeček. A tak se nyní městská policie zbavuje jednoho policejního vznášedla, tří luxusních Hummerů a dalšího vybavení. Prý je zkrátka nepotřebuje.

Vedení Prahy už má ale jasno - ví, komu policejní techniku věnuje! Jde přitom nejen o tři terénní vozy značky Hummer, pořízené za 3,3 milionu a vznášedlo za 2,2 milionu, ale také o terénní motocykly a zbraně. Třeba o speciální záchranářské nože. Je jich 200 a jeden stál 2737 korun...

Vybavení za miliony si nakonec rozdělí policejní prezidium, středočeská státní policie, hasiči a záchranáři. Dostanou ho zdarma. Tedy pokud to oficiálně posvětí rada města, čemuž by ale nemělo nic bránit.

"Po rychlé analýze jsme dospěli k závěru, že hasiči, policisté a další záchranné složky budou mít pro různou techniku včetně terénních motocyklů nebo vozidel Hummer lepší použití než Praha," potvrdil primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a dodal, že Praha původně zvažovala i aukci. "Ale toto je smysluplnější způsob, jak s předraženým dědictvím naložit," dodal primátor.

Za nákup speciálních vozidel a zbraní přitom zodpovídá radnice, vedená exprimátorem Pavlem Bémem. Ten sám se snažil situaci s nepotřebnými Hummery vyřešit tím, že je chtěl poslat na Haiti, tedy na ostrov postižený v roce 2010 zemětřesením. Nakonec k tomu nedošlo.

Již za Béma se přitom spekulovalo, že Hummery pořídilo město v letech 2008 a 2009 poněkud podivně - bez výběrového řízení. Policie nákup obhajovala, vozy prý posloužily třeba při sněhové kalamitě a vytahování zapadlých vozů. Pochybení při nákupu se pak nepotvrdilo. Jenže nyní prý už městští policisté Hummery nepotřebují. "Nemůžeme je upotřebit," potvrdil ČTK ředitel pražské městské policie Eduard Šuster.

reggina ( 23. července 2013 07:03 )

brutal ( 22. července 2013 21:43 )

Ještě by to chtělo výsadkové tramvaje,nějaký ten křižník a letadlovou loď na Vltavu a by to bylo téměř v pořédku

japos22 ( 22. července 2013 20:47 )

V Praze se vznášejí už dlouho, nedošlo jim to ani po prezidentských volbách, celá republika byla proti Praze... chci jiné hlavní město, Ostravu nebo Brno!!!

Zobrazit celou diskusi