Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útok atentátníka na Slováky v Afghánistánu: Jeden mrtvý! V ohrožení i čeští vojáci?

V Afghánistánu došlo k dalšímu útoku, tentokrát na slovenské členy jednotek NATO
V Afghánistánu došlo k dalšímu útoku, tentokrát na slovenské členy jednotek NATO  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
9. července 2013
15:35

Jeden mrtvý a tři zranění Slováci, taková je bilance dnešního řádění dalšího atentátníka v Afghánistánu. Podle prvotních informací byli mezi terči útoku přitom i Češi.

Při dnešním útoku na vojenskou jednotku v afghánském Kandaháru zemřel jeden člověk, mezi zraněnými pak měli být i Češi, uvedla původně agentura DPA. Generální štáb české armády však tuto zprávu později dementoval, žádný český voják dnes prý nebyl zraněn.

Přesto je dnešní incident dalším z řady varování. Útoky atentátníků v Afghánistánu nekončí, týden co týden zde umírají další lidé. Dnešní střelbu měl na svědomí patrně afghánský voják, zmanipulovaný některou z teroristických buněk. Za cíl útoků zůstávají především základny a jednotky NATO, ale i řada státních institucí.

Minulý týden pronikl sebevražedný atentátník dokonce do jídelny na policejní základně a po výbuchu zemřelo 12 lidí, převážně policistů. Podle mluvčího místní správy v provincii Uruzgán se úřady nadále snaží zjistit, jak se atentátník mohl dostat přes tři kontrolní stanoviště a proniknout do budovy.

Divoký východ: Na ulici zastřelili i známou policejní šéfku

Jen o den dříve pak došlo k popravě nejvýše postavené afghánské policistky v další neklidné provincii Hílmand Islam Bibiové (†37) přímo na ulici. Matku tří dětí, která velela 32 policistkám a ztělesňovala snahu o lepší postavení žen po svržení režimu radikálního hnutí Taliban, zastřelil útočník, když jela spolu se svým zetěm na motocyklu.

Kromě extremistů však musela Bibiová čelit mnohdy vlastní rodině, která nesouhlasila s její angažovaností. "Můj bratr, otec a sestry jsou všichni proti mně. Dokonce můj bratr se třikrát pokoušel mě zabít," postěžovala si před časem v listu The Sunday Telegraph, která původně před Talibanem uprchla do sousedního Íránu, ale po svržení režimu radikálních islamistů v roce 2001 se vrátila do vlasti a vstoupila do policejních řad. "Za prvé jsem potřebovala peníze, ale za druhé mám ráda svou vlast," vysvětlovala.

namoroman ( 9. července 2013 19:51 )

pleskac Souhlas Jenže tohle někteří nechápou Nepřítel se musí zviditelnit-spíš ale jde o to kdo ho zviditelňuje-to je spíš nepřítel...ten pravý

namoroman ( 9. července 2013 19:43 )

Možná by bylo lepší kdyby jsi někdy napsal názor...svůj a ne pouhé komenty a oponování druhým.Já o těch penězích píšu v souvislosti s tím co tam ti hoši dělají-a to je smrt.Ať už jejich nebo těch které zabíjejí oni... Průměrný plat je asi 20 tisíc, oni mají našetřeno!! půl mega za rok a to tam po celou tu dobu nejsou.To nezávidím-já bych to za ty peníze nedělal...a ani z jakéhokoliv jiného důvodu.To je o nastavení podmínek jaké i hoši mají-pro ně to zajímavé je,tak nevím proč je litovat

namoroman ( 9. července 2013 18:34 )

Najednou moralizuješ Znám kluka který tam byl.Za rok čistá ruka 500 000Kč. Chceš snad napsat,že tam jezdí z lásky k bližnímu?! Nebo chránit demokracii?! Jeho názory znám a ujišťuji Tě, že vím o čem píšu.Jen Tě ujistím,že nemají výcvik Francouzské legie ,ale jinak je to to samé

namoroman ( 9. července 2013 17:38 )

Je mi líto těch mladých kluků,co tam umírají.Jejich rodinám soustrast... Ale...jsou to žoldáci,kteří tam jedou vydělat prachy.To je fakt! Vydělají si mnohem víc než američtí vojáci,kteří jsou přímo v ostrém boji. Ale...jejich domov je tady a tam nemají co pohledávat,takže se jim dá medaile in memoriam, se všemi státními poctami uspořádá pohřeb,jejich rodiny budou zabezpečeny do konce života,se všemi výhodami. Ale...ti co se vrátí a budou mít Afghánský syndrom-budou odškodňováni nadosmrti Ale...ti co se vrátí a budou jich tisíce,budou mít super důchody,teplá místečka,metály a budou se mít jako V.I.P.!!! Takže kdo nad nimi fňuká ať si utře slzy,zavře ústa a jde makat za 10-15 ticíc měsíčně,platit daně ať jsou prachy na ně

zkzkz ( 9. července 2013 15:57 )

O K U P A N T I

Zobrazit celou diskusi