Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Talibánec, který zastřelil Daniela (†35), uprchl z basy: Pomohl mu spoluvězeň!

Autor: shp - 
15. července 2013
09:28

Afghánec pracoval v armádě dlouhých pět let a nikdo nevěděl, že je tajným agentem teroristického hnutí Tálibán. Minulý týden spustil střelbu na své kolegy kvůli své zvrácené ideologii. Slováka Daniela Kavuliaka (†35) zabil, šest dalších zranil. Teď terorista pláchl z vězení, pomohl mu komplic.

Incident se stal v provincii Kandahár 9. července, kdy během cvičení sil NATO začal do vojáků pálit příslušník afghánské armády. Zabil jednoho Daniela a dalších šest příslušníků slovenské jednotky bylo zraněno, z toho dva těžce. Střelec byl krátce po incidentu dopaden. Armáda uvedla, že byl jejím příslušníkem pět let a zahájila vyšetřování, jak se do jejích řad mohl dostat stoupenec radikálního hnutí Tálibán. To dnes v prohlášení potvrdilo, že voják byl jeho členem.

Pomohl mu další Tálibánec

Na svobodu útočníkovi pomohl jeho komplic, s nímž seděl v cele, a který byl rovněž vojákem afghánské armády. Ten předstíral zdravotní problémy, a pak za zatím nevyjasněných okolností oba utekli. V loňském roce bylo na 60 vojáků sil NATO v Afghánistánu zabito muži nosícími afghánskou uniformu, což je jev, který působí značné problémy vedení koaličních sil.

Slováci se bojí Afghánců

Narůstající počet podobných případů navíc nevyhnutelně vyvolal ovzduší nedůvěry mezi zahraničními vojáky a jejich afghánskými spojenci. Na Slováka Daniela přitom čekala doma manželka Lucia. Moc se snažili o miminko. Nikdy se ho již nedočkají...

marie60 ( 15. července 2013 10:23 )

rumovapalice ( 15. července 2013 10:21 )

máš naprostou pravdu, potlouká se tady kdejaký haizl, dává se jim azyl a cpou se do nich prachy, místo aby je okamžitě vyrazili i s těma zmetkama cigošskejma rovnou do indie kam patřej

evita5555 ( 15. července 2013 10:01 )

Nemali nič vyšetrovať, bolo jasné, že postrelil 6 ľudí a jedného zabil. Guľka medzi oči na mieste. Ale tí chlapi vedia, kam idú a že idú za dobrými prachmi, to je všetkým jasné, oni s tým aj počítajú, mám to z prvej ruky. Len tajne dúfajú, že budú mať práve oni šťastie a talibanci ich neodbachnú. Lebo sú to žoldáci a s ničím iným to nesúvisí.

marie60 ( 15. července 2013 09:58 )

Já bych se na ně vyp.rdla a odtáhla bych domů. At´ se tam třeba ti šátkaři mezi sebou potlučou. Jo, taky by Evropa sem neměla dovolit jejich migraci, pak se budem muset ještě víc bát o svoji bezpečnost.Ani si člověk nebude moct zajódlovat, aby nějaký oný na něj nepodal trestní oznámení,že ho ruší při modlitbě.

Zobrazit celou diskusi