Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rychlý a zběsilý Bin Ládin: Teroristu zastavil policista, ale nepoznal ho!

Autor: shp - 
9. července 2013
12:49

Kdyby byl dopravní policista v Pákistánu pozornější, mohl by hon na nejhledanějšího teroristu o osm let kratší. Jak vyplývá z vyšetřovací zprávy, Usámu Bin Ládina mohl dopadnout, když vůz, ve kterém jel, zastavil kvůli příliš rychlé jízdě.

Tehdejšího šéfa sítě Al-Káida ve voze si ale zřejmě policista nevšiml. Vyplývá to z pákistánské vyšetřovací zprávy, kterou v noci na dnešek zveřejnila televize Al-Džazíra. Cílem oficiálního vyšetřování bylo zjistit, jak je možné, že Usáma bin Ládin se mohl ukrývat v Pákistánu téměř celé desetiletí. Vyšetřovatelé došli k závěru, že to umožnila neschopnost a nedbalost pákistánské vlády a armádního velení, které nevyužily množství příležitostí bin Ládina polapit.

Na nákupech na tržišti

Podle zprávy byly pákistánské úřady dopadení teroristy možná nejblíže v letech 2002-2003, kdy žil vůdce Al-Káidy v údolí Svát. Maryam, manželka jednoho ze dvou bin Ládinových osobních strážců a kurýra Ibráhíma Kuvajtího, uvedla, že bin Ládin v té době občas navštěvoval místní tržiště.

Byl za tím úplatek?

Maryam vypověděla, že cestou na trh jednou zastavil jejich auto místní policista kvůli nedovolené rychlosti. Její manžel ale prý rychle záležitost vyřešil. Zda byl tehdy policista uplacen nebo jednoduše podezřelého pasažéra v automobilu nezaregistroval, není ve zprávě uvedeno. Usáma byl dopaden a zastřelen v roce 2011.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi