Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Česká expedice vyráží do Pákistánu: 20 km od místa, kde popravili 9 horolezců!

Autor: simao, INT - 
5. července 2013
08:10

Ani únos Hanky a Tonči a především tragické přepadení základního tábora s mezinárodní výpravou horolezců včetně dvou Slováků nepřesvědčily mladého českého horolezce Tomáše Petrečka a jeho kamarády, aby zrušili plány na cestu do Pákistánu. Chystá se tam, aby pokořili 11. nejvyšší horu světa.

Opavský rodák Petreček je členem Hasičského záchranného sboru v Opavě a věnuje se nejen horolezectví, ale také terénnímu běhu, nebo třeba jízdě na horském kole, či kajaku.

O horolezectví říká: "Stoupání k vrcholu je pohyb, který doprovází uspokojení a pocit souznění s přírodou. A jaké to je dojít až tam, na vrchol? Je to naplnění těch nejhlubších tužeb," píše Petreček na svých oficiálních stránkách.

Nyní se chystá pokořit s českou expedicí horu Gašerbrum (8068 m) v pákistánském pohoří Karákoram. Tohle místo se přitom nachází jen 20 kilometrů od základního tábora, kde pákistánští teroristé popravili devět zahraničních turistů včetně dvou Slováků!

Odvaha, nebo šílenství?

Spolu s Petrečkem do Pákistánu vyrazí trojice Marek Holeček, Zdeněk Hrubý a Marek Novotný. Plány se rozhodli splnit i po nedávné tragédii. Na cestu vyrazí 10. července.

"Pohyb v takovýchto horách je nebezpečný sám o sobě. A k teroristickému útoku může dojít kdekoliv na světě. Kdybychom takto uvažovali, tak bychom nejezdili nikam," říká Petreček v rozhovoru pro aktualne.cz.

Zároveň však přiznává: "Díky tomu teroristickému útoku je to ještě napjatější než jindy. Určitě to pro ně není zrovna nejjednodušší nás tam pustit. Jde vždy o to rozhodnout se..."

Základní tábor pohlídají vojáci

Expedici prý plánovali dlouho, a tak se do poslední chvíle dohadovali, zda opravdu vyrazí. "Nakonec rozhodlo to, že nás pákistánská vláda opakovaně ujistila, že bude všechno v pořádku. Říkala, že do oblasti, kam jedeme, tedy do základního tábora pod Gašerbrum I je minimální nebezpečí, neboť jsou tam vojenské jednotky," uvedl Petreček, kterému přišel e-mail od pákistánské vlády, že budou mít přidělenou osobní jednotku.

"Jedinou změnou je, že z Islamabádu jsme měli jet autem, ale nakonec se budeme přepravovat letecky, což je určitě bezpečnější," uvedl Petreček, který se nebojí ani toho, že by byli jedinou expedicí, která by do velehor vyrazila i po tragédii u Nanga Parbat. Nezbývá než popřát, hodně štěstí.

yarda ( 6. července 2013 10:59 )

Proč popraveni? Zavražděni! Asi je to kruté, ale začínám si myslet, že mrtvej muslim - dobrej muslim.

latabitha ( 6. července 2013 01:27 )

Prosim Vás!!! A jak jim to nedovolej? To je jako umlátěj batohama nebo je překecaj? Jejich vláda naslibuje pro příslib peněz cokoliv komukoliv a že to nezvládnou...to nikdo více neřeší. Doufám, že jsou alespoň svobodný a nemaj rodiny, jinak jsou to ...

cinderella1 ( 6. července 2013 00:47 )

Veri vojakum a spolehaji se na ne. Jsou proste nepoucitelni. Ja takove lidi nechapu, copak tam musi za kazdou cenu byt?

ladybug ( 5. července 2013 21:21 )

Blesku, plesku! Nejvyšší hora světa není v Pakistánu a nejmenuje se ***rbrum. Osobně si myslím, že horolezectví patří k jednomu z nejsobečtějších sportů. Horolezci lezou opakovaně na tu samou horu, např. Everest. Co chtějí komu dokázat? Přitom ničí to křehké prostředí, kde nic netlí, vše je zmrzlé na věky s tím odpadem, který tam zanechají.

peterwilliams ( 5. července 2013 21:18 )

Zobrazit celou diskusi