Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Česká ostuda: ČR vůbec nejhorší v čerpání eurodotací! I kvůli Kalouskovi

Na shledanou, pane ministře: Miroslav Kalousek končí v křesla šéfa financí, stejně jako celá Nečasova vláda. A odchází s ostudou
Na shledanou, pane ministře: Miroslav Kalousek končí v křesla šéfa financí, stejně jako celá Nečasova vláda. A odchází s ostudou  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. července 2013
11:23

Je to ostuda pro celé Česko. Ale i pro odcházejícího ministra financí Miroslava Kalouska. Česko bylo v dohledu nad čerpáním peněz z evropských fondů vůbec nejhorší zemí Evropské unie. Zkrátka Kocourkov. Nebo spíše Kalouskov?

Výroční zpráva Evropské komise za rok 2012 je neúprosná. Češi si vedli vůbec nejhůř v čerpání eurodotací, uvedl dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Dokument EU prý kritizuje hlavně činnost českého ministerstva financí, které má na starosti kontrolu systému čerpání peněz v jednotlivých operačních programech.

Tato kontrola prý v Česku jako v jediné zemi EU nefungovala. "U jednoho auditního orgánu (Česká republika) bylo zjištěno, že v podstatě nefunguje," stojí ve zprávě.

Vyplývá z toho, že Kalouskovo ministerstvo financí nezvládlo dohlížet na pravidla čerpání dotací a v jednotlivých programech čerpání byly chyby a podvody. Na svědomí je většinou měli příjemci dotací nebo ti, kteří je rozdělovali. A státní rozpočet kvůli tomu následně přišel o miliardy korun.

Ministerstvo však přímou vinu odmítá, prý šlo hlavně o systémovou chybu, kdy na dotace dohlíželi hlavně ty úřady, které je přímo rozdělovali a ministerstvo vedlo pouze metodický dohled. Jenže podle Evropská komise je právě činnost ministerstva klíčová. 

"Bylo to dáno tím systémem, který byl nastaven. Ten se ale teď od základů změnil a už jsou patrné výsledky," tvrdí pro Radiožurnál ředitel auditního orgánu na ministerstvu financí Václav Štraser.

"Až do konce roku 2012 platila tzv. přenesená působnost, kdy ministerstvo financí bylo jen tzv. metodickým orgánem," brání se Kalousek, podle kterého tedy mohly za zmatky a korupci při čerpání dotací krajské orgány. "Ten audit podle toho vypadal," uvedl Kalousek s tím, že ministerstvo financí převzalo veškerou zodpovědnost za rozdělování eurodotací až od 1.1.2013. 

1917 ( 11. července 2013 15:17 )

Zloděj Kalousek se vymlouvá na systémovou chybu.A co udělal pro odstranění této chyby když o ní věděl.Asi mu to tak vyhovovalo.Ale o nic nejde,on se půjde k Dukovi vyzpovídat,ten mu uloží trest 5x otčenáš a bude zase čistý jak lilie.Církev je mu přece vděčná za restituce.

reggina ( 3. července 2013 22:29 )

Kalousek rozdal cirkvim, nejvetsi luze

reggina ( 3. července 2013 20:33 )

ko.ko.tek ( 3. července 2013 16:36 )

to je jedno, at si chlastá, ale ty jejich funkce by měla být nastavená tak, že když něco z.k.u.r.v.í, bude se tomu řádně zodpovídat a to před soudem. Není přece možné, aby někdo podepisoval předražené zakázky, nebo zapomněl, či nestihl čerpat případně možné finanční výhody pro náš stát a potažmo tím zhatit pro pracující lidi možné pracovní příležitosti, aby politik, nebyl za to nijak postižený. Vždyt hospodaří s majetkem, ale poněkud špatně, takže v jeho případě to nevadí,ale takovej živnostník, když se mu nedaří, proběhne soud o mně beze mne a jde na základě exekuce nejen on sám, ale celá jeho rodina pod most.

japos22 ( 3. července 2013 16:30 )

Proč by čerpal eurodotace, když může okrást vlastní občany a zbytek rozdat v restitucích, gauner! Pracoval jsem u soukromníka ve strojírenství, a když jsem špatně ohl plech, strhl mi to z platu... Kalousek by nesplatil, ani kdyby se potentoval, o co okradl tuto republiku... v podstatě je to na kriminál - ztráty v důsledku špatně vykonané práce

Zobrazit celou diskusi