Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rudá záře nad východem: Mohutná exploze ruské vesmírné rakety!

Ruská raketa daleko nedolétla: Vybouchla krátce po startu
Ruská raketa daleko nedolétla: Vybouchla krátce po startu  (Autor: INT, Youtube)
Autor: simao, ČTK - 
2. července 2013
09:13

VIDEO: Kde udělali soudruzi z východu chybu? Na kazašském kosmodromu Bajkonur došlo dnes k očekávanému vypuštění vesmírné rakety. Krátce po startu se však cosi pokazilo. A nastala mohutná, oslňující exploze. To vše v přímém přenosu. Raketa však byla naštěstí bez posádky.

Ruská raketa Proton-M dnes havarovala krátce po svém startu z kosmodromu Bajkonur. Vesmírný stroj měl na oběžnou dráhu vynést tři navigační družice, místo toho se však zřítil do kazašské pustiny.

Šlo o stroj bez posádky, řízený ze Země a žádná zranění nebyla podle agentury Reuters naštěstí hlášena.

Na záběrech ruské státní televize Rossija 24, která akci živě přenášela, však bylo vidět, jak raketa explodovala pouhých několik sekund po startu. Příčina nehody dosud není známa. Zničeny však byly všechny tři satelity Glonass-M, jejichž cena je podle Reuters 200 milionů dolarů (cca. čtyři miliardy korun).

Místní úřady také raději vyzvaly obyvatele obcí v okolí Bajkonuru, aby zatím nevycházeli z budov. Hrozí totiž nebezpečí, že při havárii rakety ovzduší a půdu zamořilo palivo, které je silně toxické a není jisté, zda všech 500 tun při explozi shořelo.

zabibol ( 8. září 2013 08:08 )

Sově..ehm Rusové neumí a nevyrábí vůbec nic kromě zbraní do Sýrie. Jenom si drancují přírodní bohatství a to prožírají. Jen tak dál země, kde zítra znamená již včera.

dzelo ( 2. července 2013 10:18 )

Je úsměvné jako mají někteří chudí duchem radost,když to bouchne emeričanům tak je to nehoda že řiťolezci.

zasejedna ( 2. července 2013 09:57 )

buchla raketa - naštěstí bez posádky,občas se to stává, někdy i s posádkou a nejen u soudruhů, ale ty Vaše titulky(chápu,že chcete přilákat čtenáře)jsou neskutečně debilní

Zobrazit celou diskusi