Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Janoušek a Rusnokovi ministři: Jednomu dal dárek, o druhém mluvil v odposleších

Koníček bude v Rusnokově vládě ministrem práce a sociálních věcí.
Koníček bude v Rusnokově vládě ministrem práce a sociálních věcí.  (Autor: ČTK)
Autor: ljš - 
1. července 2013
20:22

Prezident Zeman si přál konec Nečasovy vlády také proto, že byla údajně napojená  na kmotry. Premiér Rusnok však tento obraz svými rozhodnutími ale příliš nevylepšuje. Minimálně dva jeho ministři byli v minulosti spojováni s pražským kmotrem Janouškem.

Budoucí ministr práce a sociálních věcí má velmi zajímavou přezdívku a neudělil mu ji nikdo menší než vlivný pražský kmotr Roman Janoušek a bývalý primátor Prahy Pavel Bém. Exšéf Lesů ČR František Koníček je podle loňského zjištění serveru Týden.cz "mrtvej kůň" z odposlechů telefonátů, které loni zveřejnila MF Dnes.

Zatímco Janoušek tehdy serveru vysvětlení podat odmítl, Pavel Bém bezelstně řekl, že se skutečně jedná o tragicky zemřelého koně jeho ženy. Přezdívka Pařez zase patřila Jiřímu Holickému, který Koníčka ve vedení Lesů vystřídal, čímž byl Bémův požadavek na Janouška pravděpodobně vyřešen.

Mrtvej kůň a pařez

Bém: Tam je prostě kauza Pařez…

Janoušek: Ano, kterou vyřeším.

Bém: Kterou předpokládám vyřešíš, a pak je tam kauza mrtvej kůň. A vyřešenej příběh mrtvýho koně.

Janoušek: Teď už to chápu.

Bém: To tam je proto, abychom se my dva dohodli spolu, co s tím uděláme. Protože to je k řešení. Je otázka, jestli to nemá jít nějakou jinou cestou.

Dáreček

S Janouškem se podle televize Nova zná dlouhá léta také budoucí ministr kultury Jiří Balvín. Pracovně se znají od devadesátých let a bývalý šéf České televize na pražského kmotra dokonce vzpomíná ve svých denících. A rozhodně ne v negativním slova smyslu.

Před 12 lety se totiž v lese zranil a Janoušek mu jeho bolístku pofoukal dárkem. "Středa, 28. listopadu 2001. Vrátil jsem se na chvilinku do kanceláře a na stole jsem měl dárek od Romana Janouška - krásnou pracovní helmu do lesa s předním ochranným štítem, sluchátky a krytem na krk," vypráví v deníku.

e.44 ( 2. července 2013 11:19 )

Tak já to mám přesně obráceně. Dřív na prd, dneska supr, ale rozhodně mě neděsí, že by se stav dřívější mohl vrátit i kdyby se našlo dost cvoků KSČM volících. Za současnýho stavu věcí komunisti nic nezmůžou. Jenom to kapku pohnojej a potáhnou od válu.

mash ( 1. července 2013 23:59 )

Nikým nevolená banda šmejdů - kámošů Zemana, mnohdy napojená na kmotry, jindy na lobbisty typu Šloufa. Tak a teď ještě zničit ČSSD a SPOZ může vládnout ofiko. Fakt super, Milouši

satanklaus ( 1. července 2013 23:50 )

Prezident má právo jmenovat úřednickou vládu pouze v případě absence sněmovní většiny. Správa věcí veřejných může podle ústavy fungovat jen na základě mandátu od voličů. Jmenování úřednické vlády při existenci sněmovní většiny je proto protiústavní, znamená nerespektování ústavy a ignoraci vůle voličů. Ústava zaručuje parlamentní demokracii. Jmenování premiéra úřednické vlády má předcházet hledání konsenzu v dolní komoře parlamentu. To, co Zeman udělal, je s tím v rozporu . Pokud to chceš úplně přesně a s podrobnostmi, otevři si Ústavu ČR a pročti si jí.

brutal ( 1. července 2013 22:43 )

A jaký článek ústavy Zemamn porušil? Úpěnlivě bych prosil nějaký odkaz.

wandzi ( 1. července 2013 21:26 )

Kabinet rudochů Miroslav Toman syn ministra zemědělství ve Štrougalově vládě v 80. letech Jan Kohout studoval na moskevské škole pro diplomaty (MGIMO) v letech 1986 - 1989 člen KSČ Rusnok byl před rokem 1989 byl kandidátem členství v KSČ Zemane, díky za tyhle odborníky.

Zobrazit celou diskusi