Velká anketa Blesku: České hospodyňky maso z Polska nechtějí!
Aféra s polských masem, které obsahovalo rakovinotvorné látky, otřásla i českých trhem. Zatímco veterináři tvrdí, že je vše v pořádku, že vše mají pod kontrolou, lidé se masa, ale i dalších produktů z Polska, obávají a přestávají je kupovat. Potvrdila to i velká anketa Blesk.cz.
Pracovníci Státní veterinární správy však tvrdí, že nemusíme mít obavy, že by se nám na talíř dostalo závadné maso.
Kontroluje se
Kontroly drůbeže, hovězího, vepřového a dalšího masa podle nich u nás probíhají zevrubně, a to jak v chovech, tak i při porážce, výrobě, distribuci. Ročně se v Česku provádí kolem 40 000 kontrol masa a masných výrobků.
Polské maso
Blesk zajímalo, jak je to s dováženým masem, které putuje na český trh třeba právě z Polska? „Provádíme kontroly ve velkoobchodech či logistických centrech, odkud jsou zásilky z jiných zemí distribuovány,“ sdělil Blesku Josef Duben ze Státní veterinární správy České republiky. Podle něj se kontrolují dokumenty, obaly, etikety, porušenost či neporušenost masa.
Metronidazol
„Problémy s masem v Polsku zjišťují polské dozorové orgány a dosud se nedotkly přímo českých zákazníků,“ řekl Josef Duben. Dále slíbil, že se nyní zaměří na vyšetření na přítomnost nepovoleného léčiva Metronidazol.
Petr Dušák (36), Jihlava
„Je nutné mít strach z polského masa? Asi ano. Vědí vůbec naši lidé, že některé obchodní řetězce, které působí na našem trhu, mají zpracovny masa a uzenin přímo v Polsku? Jak se pak chcete bránit proti polskému masu? Jedině ignorovat ty obchodní řetězce!“
Iveta Gruzovská (48), Strakonice
„Jsem patriot a nakupuji výhradně české maso, nejlépe jihočeské. Chodím k řezníkovi, kterého znám už léta.“
Miluška Procházková (66), Mladějovice
„Bojím se jedů v polském mase. Takové svinstvo si nezasloužíme. Odmítám ho kupovat a podporovat tu lumpárnu. Chodím k soukromému řezníkovi v Ražicích.“
Pavla Šandová (34), Strakonice
„Maso nenakupuji v marketech, ale v masnách. Chci pouze české. Někdy se i zeptám prodavaček, odkud jim maso vozí. To jedovaté polské odmítám a už vůbec bych ho nedala svému synovi.“
Zdena Jeřábková (69), Ostrava
„Celá rodina rádi grilujeme a polské maso nás vyšlo mnohem levněji. Teď se ale bojíme jej kupovat a proto jsem šla pro kuřecí maso do našeho supermarketu a vzala osvědčenou českou značku.“
Ivana Salová (52), Bohumín
„Kdysi jsem jezdila do Polska pro maso pravidelně. Českému masu ale důvěřuji mnohem více, prochází většími kontrolami. Maso z Polska se bohužel ale prodává ve většině českých obchodech. Proto si při výběru dávám dobrý pozor, aby na obalu byla česká vlaječka, to jsem pak klidnější.“
Hana Moravcová (38), Jaroměř
„Po těch mnoha aférách, ať už jde o sůl či sušenky se bojím samozřejmě i masa z Polska. A i u všeho ostatního, kde je na etiketě uveden tento stát, váhám s koupí. Už jim nevěřím. Vepřové a hovězí kupuju, jen když je označeno jako české.“
Jaroslava Pekařová (71), Semily
„Polského masa se bojím, takže nakupuju u řezníka, u kterého bezpečně vím, odkud maso má. Vždycky jsem si dávala při výběru pozor na to, aby maso bylo s kostí, a nikdy nekupuju nic semletého, protože do toho není vidět.“
Lukáš Muroň (34), Havířov
„Maso kupuji většinou v malých řeznictvích v Havířově, kde mám jistotu jeho původu. Přesto si myslím, že celá kampaň má za úkol poškodit polské zemědělství. Lidé by měli více řešit jahody, papriky a rajčata z Holandska, které chutnají stejně.“
Stanislava Provazníková (54), Jirkov
„Mám z toho velmi nepříjemný pocit, že se v obchodě budu muset ptát i na původ masa, byť ho v řetězcích nakupuji jen občas. Většinou kupuji stoprocentně české na jirkovských jatkách.“
Jaroslava Janáková (60), Chomutov
„Jako bych to tušila. U řezníků se ptám na české maso, anebo jezdím rovnou na jatka a maso si doma nabalíčkuji. Polské věci ze zásady nekupuji už dávno.“
Marie Jetenská (65), Karlovy Vary
„Moje dcera žije několik let v Německu, když jsem u ní na návštěvě, nakoupím si maso a potraviny tam. Něco je dokonce levnější než u nás. V Čechách si také vybírám a upřednostňuji domácí výrobu. Maso z Polska ani jiné jejich produkty nekupuji.“
Radka Filipová (44), Karlovy Vary
„Moje děti mě naučily vybírat potraviny hlavně podle kvality než podle ceny. Čtu tedy hodně etikety a raději si připlatím, než abych koupila něco levného ale pochybného.“
Martina Pieterová (35), Chomutov
„Kupuji maso u svého zaměstnavatele. Pracuji v jednom z hypermarketů, takže přesně vím, od jakých výrobců maso pochází. Všude jinde bych se bála. Kupovat maso v Polsku by mě nenapadlo, ani kdyby bylo levnější.“
Robin Urbánek (53), Zlín
„Nakupuji ve zlínské prodejně Dary kraje. Maso i další výrobky jsou tu od lokálních farmářů. Jsou dražší, ale chutné a mám jistotu, že je to kvalitní zboží. Hovězí maso bereme jedině od švagra, který má domácí chov.“
Zuzana Zugarová (27), Brno
„Masné výrobky z Polska nekupuji. Manžel je řezník a dlouhé roky pracuje v Rakousku, odkud vozí většinu kvalitního masa, které doma spotřebujeme.“
Kateřina Šmerdová (37), Brněnsko
„Při nákupu potravin pozorně čtu z obalů, odkud maso a suroviny na vaření pocházejí. Je to hrozné, že jsou v polském mase rakovinotvorné látky. Jenže já radši nakupuju české maso u prověřených řezníků.“
Typický podplacený "novinář". Posypová sůl z Polska ve míně škodlivá než posypová česká, do které se přidávají látky proti hrudkování. Nedávno se ptal spolužák, proč máme laboratoř na doping. "aby jsme zjistili, nač nám nepřijdou!!!!