Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká anketa Blesku: České hospodyňky maso z Polska nechtějí!

Autor: red - 
29. června 2013
05:02

Aféra s polských masem, které obsahovalo rakovinotvorné látky, otřásla i českých trhem. Zatímco veterináři tvrdí, že je vše v pořádku, že vše mají pod kontrolou, lidé se masa, ale i dalších produktů z Polska, obávají a přestávají je kupovat. Potvrdila to i velká anketa Blesk.cz.

Pracovníci Státní veterinární správy však tvrdí, že nemusíme mít obavy, že by se nám na talíř dostalo závadné maso.

Kontroluje se

Kontroly drůbeže, hovězího, vepřového a dalšího masa podle nich u nás probíhají zevrubně, a to jak v chovech, tak i při porážce, výrobě, distribuci. Ročně se v Česku provádí kolem 40 000 kontrol masa a masných výrobků.

Polské maso

Blesk zajímalo, jak je to s dováženým masem, které putuje na český trh třeba právě z Polska? „Provádíme kontroly ve velkoobchodech či logistických centrech, odkud jsou zásilky z jiných zemí distribuovány,“ sdělil Blesku Josef Duben ze Státní veterinární správy České republiky. Podle něj se kontrolují dokumenty, obaly, etikety, porušenost či neporušenost masa.

Metronidazol

„Problémy s masem v Polsku zjišťují polské dozorové orgány a dosud se nedotkly přímo českých zákazníků,“ řekl Josef Duben. Dále slíbil, že se nyní zaměří na vyšetření na přítomnost nepovoleného léčiva Metronidazol.

Petr Dušák (36), Jihlava

„Je nutné mít strach z polského masa? Asi ano. Vědí vůbec naši lidé, že některé obchodní řetězce, které působí na našem trhu, mají zpracovny masa a uzenin přímo v Polsku? Jak se pak chcete bránit proti polskému masu? Jedině ignorovat ty obchodní řetězce!“

Petr Dušák Petr Dušák | Foto Blesk

Iveta Gruzovská (48), Strakonice

„Jsem patriot a nakupuji výhradně české maso, nejlépe jihočeské. Chodím k řezníkovi, kterého znám už léta.“

Iveta Gruzovská Iveta Gruzovská | Foto Blesk

Miluška Procházková (66), Mladějovice

„Bojím se jedů v polském mase. Takové svinstvo si nezasloužíme. Odmítám ho kupovat a podporovat tu lumpárnu. Chodím k soukromému řezníkovi v Ražicích.“

Miluška Procházková Miluška Procházková | Foto Blesk

Pavla Šandová (34), Strakonice

„Maso nenakupuji v marketech, ale v masnách. Chci pouze české. Někdy se i zeptám prodavaček, odkud jim maso vozí. To jedovaté polské odmítám a už vůbec bych ho nedala svému synovi.“

Pavla Šandová Pavla Šandová | Foto Blesk

Zdena Jeřábková (69), Ostrava

„Celá rodina rádi grilujeme a polské maso nás vyšlo mnohem levněji. Teď se ale bojíme jej kupovat a proto jsem šla pro kuřecí maso do našeho supermarketu a vzala osvědčenou českou značku.“

Zdena Jeřábková Zdena Jeřábková | Foto Blesk

Ivana Salová (52), Bohumín

„Kdysi jsem jezdila do Polska pro maso pravidelně. Českému masu ale důvěřuji mnohem více, prochází většími kontrolami. Maso z Polska se bohužel ale prodává ve většině českých obchodech. Proto si při výběru dávám dobrý pozor, aby na obalu byla česká vlaječka, to jsem pak klidnější.“

Ivana Salová Ivana Salová | Foto Blesk

Hana Moravcová (38), Jaroměř

„Po těch mnoha aférách, ať už jde o sůl či sušenky se bojím samozřejmě i masa z Polska. A i u všeho ostatního, kde je na etiketě uveden tento stát, váhám s koupí. Už jim nevěřím. Vepřové a hovězí kupuju, jen když je označeno jako české.“

Hana Moravcová Hana Moravcová | Foto Blesk

Jaroslava Pekařová (71), Semily

„Polského masa se bojím, takže nakupuju u řezníka, u kterého bezpečně vím, odkud maso má. Vždycky jsem si dávala při výběru pozor na to, aby maso bylo s kostí, a nikdy nekupuju nic semletého, protože do toho není vidět.“

Jaroslava Pekařová Jaroslava Pekařová | Foto Blesk

Lukáš Muroň (34), Havířov

„Maso kupuji většinou v malých řeznictvích v Havířově, kde mám jistotu jeho původu. Přesto si myslím, že celá kampaň má za úkol poškodit polské zemědělství. Lidé by měli více řešit jahody, papriky a rajčata z Holandska, které chutnají stejně.“

Lukáš Muroň Lukáš Muroň | Foto Blesk

Stanislava Provazníková (54), Jirkov

„Mám z toho velmi nepříjemný pocit, že se v obchodě budu muset ptát i na původ masa, byť ho v řetězcích nakupuji jen občas. Většinou kupuji stoprocentně české na jirkovských jatkách.“

Stanislava Provazníková Stanislava Provazníková | Foto Blesk

Jaroslava Janáková (60), Chomutov

„Jako bych to tušila. U řezníků se ptám na české maso, anebo jezdím rovnou na jatka a maso si doma nabalíčkuji. Polské věci ze zásady nekupuji už dávno.“

Jaroslava Janáková Jaroslava Janáková | Foto Blesk

Marie Jetenská (65), Karlovy Vary

„Moje dcera žije několik let v Německu, když jsem u ní na návštěvě, nakoupím si maso a potraviny tam. Něco je dokonce levnější než u nás. V Čechách si také vybírám a upřednostňuji domácí výrobu. Maso z Polska ani jiné jejich produkty nekupuji.“

Marie Jatenská Marie Jatenská | Foto Blesk

Radka Filipová (44), Karlovy Vary

„Moje děti mě naučily vybírat potraviny hlavně podle kvality než podle ceny. Čtu tedy hodně etikety a raději si připlatím, než abych koupila něco levného ale pochybného.“

Radka Filipová Radka Filipová | Foto Blesk

Martina Pieterová (35), Chomutov

„Kupuji maso u svého zaměstnavatele. Pracuji v jednom z hypermarketů, takže přesně vím, od jakých výrobců maso pochází. Všude jinde bych se bála. Kupovat maso v Polsku by mě nenapadlo, ani kdyby bylo levnější.“

Martina Pietrová Martina Pietrová | Foto Blesk

Robin Urbánek (53), Zlín

„Nakupuji ve zlínské prodejně Dary kraje. Maso i další výrobky jsou tu od lokálních farmářů. Jsou dražší, ale chutné a mám jistotu, že je to kvalitní zboží. Hovězí maso bereme jedině od švagra, který má domácí chov.“

Robin Urbánek Robin Urbánek | Foto Blesk

Zuzana Zugarová (27), Brno

„Masné výrobky z Polska nekupuji. Manžel je řezník a dlouhé roky pracuje v Rakousku, odkud vozí většinu kvalitního masa, které doma spotřebujeme.“

Zuzana Zugarová Zuzana Zugarová | Foto Blesk

Kateřina Šmerdová (37), Brněnsko

„Při nákupu potravin pozorně čtu z obalů, odkud maso a suroviny na vaření pocházejí. Je to hrozné, že jsou v polském mase rakovinotvorné látky. Jenže já radši nakupuju české maso u prověřených řezníků.“

Kateřina Šmerdová Kateřina Šmerdová | Foto Blesk

lipno ( 29. června 2013 18:57 )

Typický podplacený "novinář". Posypová sůl z Polska ve míně škodlivá než posypová česká, do které se přidávají látky proti hrudkování. Nedávno se ptal spolužák, proč máme laboratoř na doping. "aby jsme zjistili, nač nám nepřijdou!!!!

lipno ( 29. června 2013 18:49 )

Hlavně pijte pivo, jeden z největších pivovarů kontroloval výrobu . prošlo - šlo do Japonska, neprošlo - prodávalo se tady. Já si polské výrobky kupuji tam a ne tady šmejdy, které sem lifrují nákupčí do řetězců!

miroslav57 ( 29. června 2013 18:04 )

nakupuju v polsku potraviny přes 20let a vy si myslíte že se tady nic neděje,věříte na ecopotraviny?tak to vás lituju a jak jsem koukal tak hospodinky toho asi moc nepovařili§

milisch ( 29. června 2013 16:40 )

milisch ( 29. června 2013 16:39 )

A proto chodim nakupovat kosher maso do jejich obchodu. Sami sobe si to preci napoustet jedy nebudou!

Zobrazit celou diskusi