Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O začátku Rathova soudu rozhodnuto: Začne se 7. srpna! Předvoláno 78 svědků

Začátek hlavního líčení s poslancem Davidem Rathem je naplánován na 7. srpna
Začátek hlavního líčení s poslancem Davidem Rathem je naplánován na 7. srpna  (Autor: Blesk)
Autor: simao - 
27. června 2013
09:43

Poslanec podezřelý z korupce David Rath se po více než roční vazbě dočká začátku procesu. Datum hlavního líčení ylo stanoveno na 7. srpna, vystoupit by mělo na 78 svědků, vyšetřovací spis má více než 100 svazků a samotná obžaloba 88 stran. Tohle bude zkrátka a jednoduše monstrproces.

Kauza poslance a bývalého člena ČSSD Davida Ratha teď stojí ve stínu současné vládní krize, kdy ve vazbě skončili tentokrát politici z ODS. Rath již sedí déle jak rok za mřížemi, nyní by se však konečně měl jeho případ dostat k projednání do soudní síně.

Soudy zatím zamítly všechny žádosti Ratha a jeho nejbližších kompliců Kateřiny Pancové a exposlance Petra Kotta na propuštění z vazby. A tak je k soudu přepraví z vězení. Hlavní líčení začne 7. srpna.

"Jednání je zatím je naplánované do 25. 10. 2013, což se může v závislosti na průběhu řízení změnit," uvedla pro MF Dnes mluvčí krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

Soudce tohoto soudu Robert Pacovský již mezitím dokončil studium spisu, který má více než 100 svazků. "Soudce musí nechat všem stranám čas, aby se připravily a přizpůsobil se program jednání. Zpravidla se nařizuje měsíc dopředu," dodala mluvčí k začátku líčení.

Výraznou roli bude hrát i u soudu dozorující státní zástupce Petr Jirát, který má celou kauzu na starost. Obžalobu na bývalého středočeského hejtmana a deset jeho spoluobviněných podal počátkem dubna. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, spjatých s výběrovými řízeními ve Středočeském kraji. Hrozí jim až 12 let vězení.

Policie přitom zadržela Ratha loni v polovině května v Rudné u Prahy, nedaleko domu bývalé šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Rath popřel, že by převzal úplatek a v krabici mělo být podle něj víno... Kott a Pancová podle žalobce na úplatcích žádali přes 48 milionů korun, dostali zhruba 38 milionů. Politik vinu odmítá a jeho právníci tvrdí, že se manipulovalo se spisem.

itartas ( 27. června 2013 18:53 )

...arogancí oplýváš i ty mimochodem!

itartas ( 27. června 2013 18:52 )

jdi někam ty i arana...

itartas ( 27. června 2013 18:51 )

...to není samo sebou, že zčistajasna se zjevil datum 1 líčení ve věci. Kdopak potřebuje ve sněmovně jeho hlas? Stejně tak se odstranil kdysi i Dr. Sládek, protože šlo o jeho hlas!

itartas ( 27. června 2013 18:49 )

hu2hu: omyl nikoliv do konání soudu, bude brán jako nevinný do doby než bude pravomocně odsouzen. Tedy až mu bude vina prokázána a rozsudek nabude právní moci.

hu2hu ( 27. června 2013 11:29 )

Až do data konání soudu je Rath brán jako nevinný. To tedy znamená, že do 7. srpna je volný například pro použití v Rusnokově vládě.

Zobrazit celou diskusi