Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blesk už 3 roky sleduje příběh transsexuála: Z Jardy je už Jana, ale...

Změna pohlaví Janě prospěla hlavně psychicky
Změna pohlaví Janě prospěla hlavně psychicky  (Autor: Blesk – Kateřina Moravcová)
Autor: Kateřina Moravcová - 
25. června 2013
18:36

Splnil se jí sen. Z Jardy se konečně stala Jana. Změnou pohlaví jí vzrostlo sebevědomí, ustoupily deprese a fobie. Nic na světě ale není jen bílé. Jana přišla o práci a navíc se setkává s ponižováním a šikanou.

O změně pohlaví vážně přemýšlel Jarda Kašpar (38) již před třemi roky, kdy ho Blesk navštívil poprvé. „Zveřejnění článku mě velmi povzbudilo a spousta lidí z okolí mi začala fandit. Letos v lednu jsem operaci konečně podstoupila,“ zavzpomínala dnes už Jana Marková. Taková razantní změna ale není jen tak. Jana se musela dát do kupy hlavně psychicky. Před proměnou dokonce zažila brutální napadení. Lidé z okolí ji měli za úchyla.

Ztratila práci

V novém těle Jana ale rychle přišla o iluze. Před operací pracovala u ochranky obchoďáku. „O místo jsem přišla. Musela jsem přejít na jiné pracoviště. O třetinu mi snížili plat. Někteří kolegové mě šikanovali a ponižovali. Schovávali mi věci, vyhazovali svačiny. “

To nejhorší má Jana snad za sebou. Našla si nové přátele a dokonce si hledá partnera. „Měla jsem už dvě rande. S mužem i ženou. Čekám, jak to dopadne. Sama se cítím jako bisexuál a podobně to mají i moji vybraní partneři. Svou první sexuální zkušenost jako žena ale zatím nemám,“ dodává Jana,.

Víte, že...

  • V ČR žije až 30 000 lidí, kteří by se dali označit za transsexuály
  • Operaci na změnu pohlaví u nás ročně podstoupí až 100 lidí
  • První operace změny pohlaví byla u nás provedena už v roce 1942