Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Protesty v Turecku: 3 mrtví, 4000 zraněných! Zlámejte demonstrantům ruce, vyzval premiér

Autor: simao, ČTK - 
7. června 2013
10:12

"Ruce, které lidé vztáhli na policii, musejí být zlomeny," pronesl ve svém projevu k tureckým demonstracím premiér Erdogan. Nešťastné vyjádření, říkají někteří. Skandál, burácí další. V Turecku totiž za poslední dny napočítali již přes 4 tisíce zraněných. A tři mrtvé. Začalo to přitom sporem o stromy. 

Na Taksimském náměstí v Istanbulu se ve čtvrtek podle svědků sešlo až 100 tisíc lidí. Možná nadsazené číslo, přesto - protesty proti turecké vládě jsou čím dál tím mohutnější. A podle agentury Reuters je mezi demonstranty pořádně pestrá směsice lidí. Od levicových radikálů přes nacionalisty, sekulární Turky až po ochránce životního prostředí.

Spor o stromy

Vše přitom začalo jako spor o stromy. Tedy jako protest proti kácení zeleně v parku Gezi vedle zmiňovaného náměstí. Jenže nyní již jde o víc. O nespokojenost s vládou, o vyslovený nesouhlas.

"Nevím. Už nejde jen o park. Chceme svobodu. Nikdo mi nebude říkat, kolik mám mít dětí," stěžuje si například filmařka Jesim Ustaoglu pro zpravodaje MF Dnes a připomíná doporučení premiéra Taayipa Erdogana, aby ženy rodily nejméně třikrát.

Premiér: Ostrá kritika demonstrantů

Erdogan navzdory protestům zůstává poměrně oblíbeným politikem, zejména na konzervativním venkově. Jeho strama AKP při posledních třech volbách získávala stále větší počet hlasů a parlament nyní ovládá ze dvou třetin.

Neústupný premiér to však tentokrát se svým vyjádřením přece jen "přepískl". Proti demonstrantům se obořil skutečně tvrdě. Prý se dokonce nechali zmanipulovat teroristickými skupinami. "Tyto protesty se pohybují na hraně zákona a musejí bezodkladně přestat," řekl premiér v projevu. "Ruce, které lidé vztáhli na policii, musejí být zlomeny," dodal. Své příznivce však vyzval ke klidu.

Erdogan se zrovna vracel do vlasti ze čtyřdenní návštěvy v severní Africe a na letišti na něj čekal dav 10 tisíc lidí. Jeho příznivců. Lidé mávali tureckými vlajkami a skandovali heslo "Tayyipe, zemřeme pro tebe!".

slimstar ( 17. srpna 2013 20:47 )

Všechny čechůne tam mužou popravit, budou je střílet do hlavy s kulometem. Oni tam nechtějí žádných turistů! Budou turisty lovit jako zvěř! Utíkejte, nebe Zhebnete !

wimr ( 7. června 2013 14:51 )

a proč ne, když tam jsme i my, největší debilové, zloději a švejci evropy, padla snad někomu jinýmu vláda v době EU předsednictví?

wimr ( 7. června 2013 14:50 )

a proč ne, když tam jsme i my, největší debilové, zloději a švejci evropy, padla snad někomu jinýmu vláda v době EU předsednictví?

wimr ( 7. června 2013 14:47 )

ale s tím šo.us.táním má erdogan pravdu, ženský v poslední době fakt málo šu.ka.j,

pepazdp ( 7. června 2013 13:40 )

EU nevydělává, jenom vybírá a přerozděluje a část z vybraného si cpou ti na špici do vlastních kapes. Tohle "letadlo" musí jednou zákonitě spadnout jako všechna "letadla" před ním.

Zobrazit celou diskusi