Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

TOP 09: V Praze se děsivě předražovaly IT zakázky. O stovky milionů!

Radní za TOP 09 teď vedou Prahu (Hudeček a Vorlíčková) a odhalují, co bylo dřív špatně. Třeba za Béma
Radní za TOP 09 teď vedou Prahu (Hudeček a Vorlíčková) a odhalují, co bylo dřív špatně. Třeba za Béma  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
29. května 2013
22:14

V Praze je draze, říká se. Podle radních z TOP 09, kteří se v metropoli ujali moci, to platilo za předchozích vedení města obzvlášť. Jen třeba takové IT zakázky se prý záměrně předražovaly o stamiliony. A přitom nebyly vůbec třeba.

TOP 09 se ujala v Praze moci po dlouhých 22 letech, kdy byla u kormidla ODS. A nyní se Topka rozhodla skládat občanským demokratům účet. V Praze se podle radní Evy Vorlíčkové (TOP 09) záměrně předražovaly některé IT zakázky, do kterých spadá i karta Opencard.Ta samotná však Prahu stála podle odhadů již 1,25 miliardy.

Informační systémy za miliony a k ničemu

Vorlíčková přitom tvrdí, že do doby, kdy vznikla koalice ODS a TOP 09 (která se však nedávno rozpadla), neexistovala přímo na magistrátu žádná kontrola IT zakázek. Odbor informatiky byl prý řízen externisty a vypisovaly se předražené tendry.

"Byly pořizovány informační systémy, které nebyly leckdy vůbec zavedeny, nebo vůbec nepřinesly užitek. Stali jsme se totálně závislými na dodavatelích, uzavíraly se nevýhodné smlouvy," řekla na dnešní tiskové konferenci Vorlíčková. A dodala, že pod vedením TOP 09 se náklady na IT zakázky údajně snížily na polovinu.

Praha přitom mezi lety 2006 až 2011 utratila za licence, provoz a údržbu informačních systémů šest miliard korun. "Ukazuje se ale, že téměř pětina těchto nákladů nepřinesla žádný užitek," dodala Vorlíčková, která to označila za zmařené investice.

Topka prý ruší neužitečné zakázky

TOP 09 po svém nástupu do vedení Prahy již zrušila některé podle ní "neužitečné" zakázky za 800 milionů korun. "Mimo jiné byl ukončen projekt bezdrátová Praha za 390 milionů Kč," řekla radní s tím, že kvůli projektu podala dokonce trestní oznámení.

Další zakázky se prý podařilo vysoutěžit za výrazně nižší pořizovací ceny. Třeba zakázka na systém Proxio, který měl původně stát 100 milionů, ale radnice jej nyní pořídila za 39 milionů. Otázkou však přesto je, jak bude vypadat účet, který jednou někdo složí radním z TOP 09.

kakamilek ( 30. května 2013 14:05 )

Vidim že jste hodně naivní.Proto prosím vás ve vašem zájmu ,hlavně se s nikým nesázejte jako že půjde sedět.On nebude totiž ani vyslýchán,on už bude pouze utrácet desetimilióny(troufám si říct stamilióny) co si našetřili s chotí po dobu své lékařské praxe...holt skoták z Drop Inu.

itartas ( 30. května 2013 09:21 )

pepen ( 30. května 2013 09:01 )

Novináři pořád odhalují nějaké kauzy!!ŽÁDNÝ politik nebyl potrestán-Bém atd.!!!Divná země!!!Obyčejný lid-musí dodržovat zákony-jinak hrozí vězení!!!Politici jsou nad lidi-těm nic nehrozí-mají obhájce typu Sokol-ty vejdou do dějin!!!Měli by odhalit jeho konta-to bude nejbohatší obhájce Česka.On a jeho kamarádi soudci-velké kauzy bez problému -prošly bez trestů!!!TO JE MOŽNÉ JEN V ČECHÁCH!!!LIDEM TO NEVADÍ-TAK PROČ BY TOHO NEVYUŽILI!!!!

namoroman ( 29. května 2013 23:42 )

Proč by to dělali,před volbami?!

reggina ( 29. května 2013 22:24 )

ODSko, nevis ze se hodni deli? Ted se TOPka musi nabalit sama na novych zakazkach........

Zobrazit celou diskusi