Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Opravdová houbařská sezóna vypukne až za měsíc: Hřiby rostou už teď!

Hřibů je v lesích dost.
Hřibů je v lesích dost.  (Autor: Foto od čtenáře)
Autor: bk, mokk - 
20. května 2013
07:30

Dlouhá zima a velké výkyvy teplot způsobily, že se houby začínají klubat s velkým zpožděním. I tak ale milovníci hub už hlásí první své úlovky. Čtenář Blesku Jaroslav Ortman se svou vnučkou Liduškou (2) našel o víkendu 14 hřibů kovářů! Přitom šli jen na procházku…

Jestli si myslíte, že vezmete košík a vyrazíte do lesa a tam jej naplníte houbami, jste na omylu. Houby sice rostou, ale chce to vědět, kam na ně a mít štěstí. „V pátek jsem šel houbařit do lesa. Nenašel jsem ani jednu. Když jsem pak šel v sobotu s vnučkou na procházku do hořovického lesoparku, našli jsme 14 hřibů kovářů,“ popisuje houbař Jaroslav Ortman, který se živí jako advokát.

Vzácných je hodně

Ačkoli v poslední době pršelo dost a lesy jsou promočené, počasí houbařské sezoně moc nepřeje. „Obvyklé houby jako jarní májovky, kterých by mělo být teď hojně, najdete málo. Co je zajímavé, že je oproti loňským letům nezvykle hodně vzácných hub. Například krasočíška žlutá, která je k vidění tak jednou za sto let,“ popisuje uznávaný mykolog Jiří Baier. Podle něj bude houbový boom až za měsíc. Nyní ale můžete do lesa vyrazit na hřiby kováře. Musíte jen vědět, kde hledat, tedy ve vlhkém jehličnatém lese.

Jak bude?

Pondělí: Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Den 17 až 21 °C.

Úterý: Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Noc 10 až 6 °C, den 15 až 19 °C.

Středa: Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Noc
9 až 5 °C, den 14 až 18 °C.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi