Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chtěl se stát profesorem, ale kritizoval prezidenta: Zeman odmítá podepsat jeho jmenování

Prezident Zeman odmítá jmenovat Martina C. Putnu (vlevo) profesorem
Prezident Zeman odmítá jmenovat Martina C. Putnu (vlevo) profesorem  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
17. května 2013
10:03

Na poli kulturní antropologie uznávají literárního historika Martina C. Putnu vědci z celého světa. To je ovšem prezidentu Miloši Zemanovi, na jehož podpis se čeká, aby se tento renomovaný vědec mohl stát profesorem, příslovečně řečeno putna! Důležitější patrně je, že se tento pedagog Univerzity Karlovy pustil do jeho kritiky.

I téměř čtvrt století po pádu komunismu by si člověk měl zřejmě stále dávat pozor na jazyk a na to, koho kritizuje. Martin C. Putna se před prezidentskými volbami pustil do ostré kritiky Miloše Zemana a možná ho to bude stát titul profesora, na kterém dlouhé měsíce pracoval.

Celá česká vědecká obec je ze Zemanova otálení v šoku. Podle tradice totiž vždy schválí profesuru přísná vědecká komise, která kandidáta navrhne ke schválení vládě. Podpis prezidenta byl dosud vždy jen formalitou.

Jako za komunistů

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl nyní požaduje po Zemanovi vysvětlení. "Rozhodl jsem se dnes písemně požádat prezidenta republiky o zevrubnou informaci k této záležitosti. Nedojde-li k jejímu vyjasnění, předpokládám, že se tímto znevážením odborných hledisek budou zabývat Vědecká rada i Akademický senát UK na svých zasedáních," vyjádřil se v prohlášení.

"Nepřekvapuje mne to, teď je to otázka dalšího postupu. Poradím se o tom na univerzitní úrovni. Podle mne se jedná o mimořádně nebezpečný politický precedens, toto činili komunisté," řekl serveru iDnes.cz Putna.

Všemocný Zeman

Zeman však vytrvalé trvá na tom, že své rozhodnutí nijak vysvětlovat nebude. Dá se tedy jen spekulovat o tom, zda se cítí být na poli sociální antropologie povalenější než odborná vědecká komise, nebo jsou jeho důvody skutečně politické, jak tvrdí akademická obec.

"Já jsem důvody svého rozhodnutí předem oznámil panu ministrovi školství a řekl jsem mu, že nechci ponižovat pana Putnu tím, že bych tyto důvody uváděl veřejně. Nicméně pan Putna má svaté právo, bude-li si to přát, obrátit se na soud a bude mojí povinností uvést, proč jsem tak učinil," prohlásil na adresu uznávaného vědce.

alex0800 ( 22. května 2013 10:44 )

alex0800 ( 22. května 2013 10:43 )

SATANISTA PUTNA NEBYL JMENOVÁN NIKOLIV KVŮLI KRITICE PREZIDENTA!!! PÍŠETE LŽI A MĚL BY VÁS NĚKDO PROVÉST V KLÁDĚ ABY JSTE SI VÁŽILI SVOBODNÉHO PROJEVU SKUTEČNÝCH INFORMACÍ!! Nenavážejte se do Zemana... ŘEKL, ŽE SVÉ DŮVODY PRO JEHO NEJMENOVÁNÍ SDĚLÍ U SOUDU, TAK SE NESNAŽTE TLAČIT JAKO NACISTÉ!!! Nikdo satanistu Putnu nenutí, aby se zdržoval v čr.. Je to jeho svobodné rozhodnutí, provozovat své "výzkumy" a především sabaty u nás.. Asi jinde satanisty nemají rádi;-) ALE JIŽ SE NIKDO NEZAJÍMÁ O TO, KDO ZMANIPULOVAL STUDENTY, ABY "PODPOROVALI" NĚJAKOU PUTNU!! Vtipné je, jak ho hájí i satanistický kněz a jeho "kolega z obedience" pan Halík... To je do nebe volající nestoudnost, že takovým lidem dají média šanci manipulovat národem, ale skuteční dobří lidé promluvit nesmějí!! Velmi mne též pobavilo tvrzení, že černý papež František je exorcista Satanisté ďábla nevymýtají, naopak ho uctívají a bohužel, ve Vatikánu je to nyní na pořadu dne!!! TOTO JE PROPAGANDA, KTEROU BY MOHL ZÁVIDĚT I DR. GOEBBELS !! Pročpak asi Hitler prohrál, ale EU s NWO zvítězili? Páč dali lidem "volbu bez jiné možnosti".. Demokraticky si volíme svůj konec... Vlastenec

itartas ( 21. května 2013 22:27 )

Umím si představit jakým stylem vychovává naši mládež, já osobně jsem proti tomu, aby zrovna on profesorský titul získal. Ať jde učit do Holandska mládež, tam nemá co pokazit.

itartas ( 21. května 2013 22:25 )

prezident to ustojí, nemám strach

merrylou212 ( 21. května 2013 10:53 )

Profesor má být inteligentní a morální autorita a ne dementní katolický bu.zerant bez hanby. I když ani u Klauze ...nevím, nevím.

Zobrazit celou diskusi