Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komín šel k zemi: Po 5 vteřinách z něj zbylo jen 2440 tun suti

Video se připravuje ...
Autor: uá - 
16. května 2013
17:12

Čtyřicet let odstřeluje staré budovy a komíny. Dušan Nekarda včera se svým kolegou Petrem Mikulou poslali k zemi sto let starý osmiboký komín bývalého cukrovaru v Lenešicích na Lounsku. Během 5 vteřin přeměnili 73 metrů vysoký kolos na 2440 tun suti.

Lenešický komín byl mimořádný tloušťkou zdiva. „U komínů tohoto typu a výšky bývá tloušťka zdiva 80 až 100 cm, tady to bylo 200 až 240 centimetrů. Proto bylo nutné udělat navíc i vnitřní řez a na vnějším plášti odbourat hrany osmiúhelníku,“ uvedl technický vedoucí odstřelu Petr Mikula.

Komín pak pracovníci firmy navrtali na 80 místech do hloubky 80 centimetrů. Čtyřicet osm vrtů bylo zvenku a 32 zevnitř. Do nich umístili 24 kilogramů plastické trhaviny Perunit. Řez pak ještě zakryli třemi vrstvami textílií. „Ty spolehlivě zachytí veškerý rozlet úlomků zdiva po výbuchu náloží,“ dodal Mikula. Komín s kolegou odpálili kolem čtrnácté hodiny. Položili ho přesně do předem určených míst.

Na odstřel komína bývalého cukrovaru, který je už více než dvacet let mimo provoz, se přišla podívat téměř celá obec. Sledovali jej bez nostalgie. Na jeho místě totiž vyrostou nové domky. „Po demolici zbývajících budov pozemek zasíťujeme tak, aby byl využitelný k bydlení,“ řekl starosta obce Karel Nováček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi