Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další problém se státní maturitou: Chybička se vloudila!

Ani letošním státním maturitám se nevyhnula chybička
Ani letošním státním maturitám se nevyhnula chybička  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. května 2013
13:39

Byla nebyla, v písemném maturitním testu se objevila chyba. Tam, kde ji totiž žáci měli v textu odhalit, nebyla žádná! Celý text tak byl správně. A maturanti, lámající si hlavy, hledali marně. Maturitní středisko Cermat se za tohle nedopatření omluvilo, všichni žáci dostanou po bodu. Nejde však o první problém se státními maturitami.

Maturitní centrum Cermat včera zveřejnilo správné odpovědi v letošních státních maturitních testech. A vyvolalo tím opět rozruch. Chybička se totiž vloudila. U jedné z úloh ze státní maturity z češtiny nebyla ani jedna odpověď správná. Maturitní centrum Cermat proto oznámilo, že všichni žáci za tuto úlohu dostanou bod. Testy z matematiky a cizích jazyků však byly podle hodnotící komise v pořádku.

Děvčata se zbláznila, nebo děvčata se zbláznily?

Nalezená chyba se týkala textu "Nemohl jsem tomu ani uvěřit. Seděl tam, na rohu ulice Na Můstku, obklopen skupinou dívek v krátkých sukních, neustále se chichotajících, které mu visely na rtech. Pán tvorstva, nejvýznamnější ze všech. Abyste se z něj, děvčata, nezbláznily, pomyslil jsem si."

"Je nutné považovat obě uvedené možnosti ("abyste se z něj, děvčata, nezbláznily" i "abyste se z něj, děvčata, nezbláznila") za správné, a tedy je třeba konstatovat, že výchozí text neobsahuje žádnou chybu," uvedl Cermat, který po žácích požadoval, aby v textu našli chybu.

Problémy s maturitami přetrvávají

Výsledky testů přitom dostanou maturanti nejpozději ve čtvrtek, kdy také startují ústní zkoušky. Nejedná se však o první chyby ve státních maturitách. Loni byl zase test z matematiky příliš těžký a hodnocení se muselo zpětně zmírňovat. Kvůli problémům při loňských maturitách také ministr školství odvolal tehdejšího šéfa Cermatu Pavla Zeleného.

Státní maturity se letos konají potřetí, po celou dobu je provází kritika. Zmiňované testy z češtiny třeba proto, že jsou při nich údajně zapotřebí k vyřešení i znalosti z jiných předmětů.

Podle spolku EDUin navíc v letošních maturitních testech nejsou rovnoměrně zastoupeny jednotlivé okruhy, testy tak možná neodpovídají takzvanému katalogu požadavků. Tvrdí to spolek EDUin, který se zabývá školstvím. Podle maturitního centra Cermat je ale skladba testů v pořádku, zpětně je posoudila i komise odborníků. V případě pochybení by se mohlo upravit hodnocení.

wrunx ( 15. května 2013 17:47 )

 Asi jsem už z moc staré školy, ale "děvčata nezbláznily?" má být také správně?? Jakého rodu je slovo děvče?

ivkanatka ( 15. května 2013 15:16 )

 No a hlavně, že ten blbeček z Cermatu nedávno v televizi hlásal, že tam žádná chyba nebyla a maturita z češtiny byla lehká !!! Nepřešli tam náhodou inteligenti z Plesku či Haha ?!?

anezat ( 15. května 2013 14:21 )

Moc by mě zajímalo, podle čeho jsou vybíráni "odborníci", kteří toto připravují. Na každou sebeobyčejnější učebnici jsou najímáni lektoři a na toto ne? To si to ani sami po sobě nepřečtou? Chybovat je lidské, ale toto by fakt někoho mělo stát zaměstnání.

Zobrazit celou diskusi