Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nečas jako podomní prodejce: Letadla teď nabízel Polákům!

Tak co, Donalde, vezmete od nás ta letadla? Premiér Nečas jednal v Polsku se svým protějškem Tuskem
Tak co, Donalde, vezmete od nás ta letadla? Premiér Nečas jednal v Polsku se svým protějškem Tuskem  (Autor: archiv Blesku, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
14. května 2013
06:05

Znáte to. Pro některé podomní prodejce platí - vyhodíte ho dveřmi, vrátí se vám oknem. Premiér Nečas nyní nedobrovolně jako takový obchodník působí. Nabízí totiž nechtěné armádní letouny L-159, které leží ladem v českých hangárech. Což samozřejmě také není zadarmo, i jejich údržba něco stojí.

Premiér Petr Nečas včera vyrazil do Varšavy na schůzku se svým polským protěškem Donaldem Tuskem. A při té příležitosti mu nabídl české podzvukové bitevníky L-159. Včetně příslušných výcvikových programů. A to se vyplatí!

Prodej těchto českých letadel do zahraničí však prozatím úspěšný není, v minulosti projevily zájem mimo jiné Indie, Egypt, Izrael, Slovensko či Maďarsko.

Kromě vojenské spolupráce zmínil Nečas před novináři také společný postup v energetické oblasti. Dodal, že Praha podporuje propojení plynovodů s Polskem a s Rakouskem.

Nečas však v Polsku jednal také o propojování dopravní a energetické infrastruktury. Třeba o propojení plynovodů. Česko a Polsko doposud spojuje jediný společný plynovod Stork, nový by pak v letech 2016-2017 měl značně rozšířit nynější přepravní kapacity.

Mluvili i o polských potravinách

Vztahy mezi Prahou a Varšavou však v posledních měsících zatížily spory o kvalitu a bezpečnost potravin, neboť česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce označila některé polské výrobky za nevyhovující. Varšava tyto kroky označila za snahu vytlačit polské produkty z českého trhu.

Premiéři Nečas a Tusk se proto domluvili, že české a polské inspekční orgány začnou používat podobné postupy při kontrolách kvality potravin. Již před týdnem se přitom v Praze český ministr zemědělství Petr Bendl domluvil na spolupráci i se svým polským kolegou Stanislawem Kalembou.

alex80 ( 20. září 2013 09:29 )

Tak oni jí ani pořádně neukážou ale nebohé staříky ano. RASISMUS naruby

alex80 ( 20. září 2013 09:27 )

Proč je zase uzavřená diskuze pod článkem o slovenské tmavé zlodějce co okrádá důchodce? Jak to že ve článku jsou celá jména okradených důchodců ale jméno té cikorky ne? To je nějaká spravedlnost? Ona ani její stočlenná tlupa nedostane žádný trest ale její příbuzní si podle jména můžou ty důchodce najít a něco jim udělat.

janamorava ( 14. května 2013 08:17 )

jojo.

janamorava ( 14. května 2013 08:17 )

jojo.

jonn ( 14. května 2013 07:53 )

Nojo , je to šmejd už od podíváíní .

Zobrazit celou diskusi