Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní video výbuchu v Praze! Kriminalisté odhalili jeho příčinu

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
9. května 2013
14:15

VIDEO: Za výbuch v pražské Divadelní ulici mohl podle kriminalistů unikající plyn z potrubí, položeného pod chodníkem jen několik metrů před nejvíce poškozeným domem. Vedle toho policie zveřejnila i unikátní video z momentu, kdy ohlušující rána ochromila centrum Prahy.

Obrovská rána, vzduchem létající střepy, mohutný oblak prachu. Zděšení, strach a desítky zraněných... Tak to 29. dubna vypadalo v centru Prahy. Jako kdyby vybuchla bomba. Za explozi v Divadelní ulici však mohl plyn.

Kriminalisté nyní tlakovou zkouškou potrubí zjistili přesné místo úniku. Na vůbec prvně zveřejněném videu je pak viděl, jak výbuch poškodil sousedství nejvíce poškozeného domu. A také jak reagovali lidé v jeho těsné blízkosti.

Proč potrubí prasklo?

K samotnému místu úniku se však kriminalisté dostanou až ve chvíli, kdy budou odstraněny vzpěry nejvíce poškozené budovy, uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Proč přesně potrubí prasklo, není jasné. "Vyšetřování není dosud ukončeno. Do té doby nelze specifikovat příčinu výbuchu, zda je to v důsledku působení nešťastné náhody nebo jiných vlivů," řekl ČTK mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Sčítání škod pokračuje

Důsledky nečekané exploze však byly ještě mnohem rozsáhlejší, než mohlo zachytit toto video. Propadaly se stropy, praskalo sklo výloh a oken v okolí, poničeny byly i střechy domů. Nedaleká Akademie věd a dvě fakulty Univerzity Karlovy mají zničené knihovny, učebny i kanceláře.

Exploze přitom zranila na 40 lidí. Většina zranění byla lehkého charakteru, dva lidé však byli poraněni vážně. Jeden utrpěl otřes mozku, poranil si ramenní kloub a byl operován v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, druhý skončil s tříštivou zlomeninou nohy v nemocnici v Motole.

Škody se odhadují na desítky milionů korun, jejich sčítání ale ještě neskončilo. "Kriminalisté opětovně žádají, aby se ten kdo tak ještě neučinil, dostavil nahlásit vzniklé škody v souvislosti s tímto výbuchem," dodal policejní mluvčí Daněk.

Zobrazit celou diskusi