Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Primátor Svoboda o zkáze v Praze: Udeřil plyn, nikoli teroristé! Těla zatím nenašli

Primátor Svoboda se vyjádřil k výbuchu, který otřásl Prahou
Primátor Svoboda se vyjádřil k výbuchu, který otřásl Prahou  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
29. dubna 2013
15:46

"V tuto chvíli jako nejzásadnější věc, kterou mohu konstatovat, je, že se jedná o výbuch plynu a že se nejedná o teroristický útok," potvrdil primátor Svoboda (ODS) příčinu dnešního mohutného výbuchu v centru Prahy v budově v divadelní ulici č. p. 5. Evakuovaných podle něj bylo 230 lidí, záchranáři zatím v troskách nenarazili na žádné tělo. Policii se zatím nikdo nepřihlásil, že by někoho pohřešoval.

Primátor Svoboda vyrazil na místo výbuchu v dopoledních hodinách. "Je to výbuch, který byl mimořádně silný... Je to výbuch, který významným způsobem poškodil budovu, i okolní budovy... Je to výbuch, který má 35 zraněných," specifikoval Svoboda dnešní dramatické události v Praze

"Psovodi vyloučili přítomnost výbušniny v objektu. Zatím opravdu nemáme žádnou indicii, než že by mělo jít o cokoli jiného, než o výbuch plynu," dodal šéf pražské policie Martin Vondrášek. Během brífinku pak dostal informace o přetrvávajících potížích! "Byl zaznamenán únik plynu v blízkosti kavárny Slávie," prozradil Vondrášek. A tak bylo okolí výbuchu opět uzavřeno.

Pohřešovali dva lidi, ale ty již našli

"Při prvním hledání se psy nebyl nikdo identifikován, že by byl v troskách," dodal primátor Svoboda s tím, že zatím není nikdo postrádán. "Policie ČR zatím nikoho nepohřešuje, v jednu chvíli byly skutečně pohřešovány dvě osoby, které byly nalezeny v sutinách," objasnil policejní šéf Vondrášek.

Evakuováno bylo celkem 230 lidí

"Na místě jsme ošetřili celkem 35 pacientů, pět odešlo po svých domů, 30 jich bylo převezeno do nemocnic," upřesnil Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranky. Dodal, že do vojenské nemocnice převezli záchranáři i dvě děti, ty však neutrpěly zranění, ale putovaly tam se svou zraněnou matkou. 

Mezi zraněnými je šest cizinců. "Muž ročník 48 byl zraněný těžce, druhé vážnější zranění je od hluku, jedná se o poškozený sluchovod u jedné paní, ročník 68," prozradil Schwarz. 

Primátor Svoboda dodal, že bylo evakuováno celkem 230 lidí. Děkoval také všem složkám pražského integrovaného systému. "Do sedmi minut od výbuchu byla na místě hasičská záchranná služba, do 15 minut byl aktivován celý záchranný systém," řekl primátor s tím, že je to "mimořádně profesionální práce, je to mimořádné osobní nasazení." Primátor ocenil především to, že všichni pracovali v prostředí, kde se výbuch mohl opakovat.

sabartnok ( 30. dubna 2013 07:17 )

kdyby všechno nerozkrádali, měli by peníze na kontroly plynových trubek a obvzláště ve staré Praze. Hlavně aby jim to nebouchlo ještě pod hradem. Hnala bych je k odpovědnosti, a to hezky odshora.

pgga ( 29. dubna 2013 23:19 )

Crazy....

danuska555 ( 29. dubna 2013 22:10 )

Jen aby to byl plyn !! Amici si to furt pletou s cecenskem, nebo - ceskem. Mozna , proto- plyn, ze chteli ,vyloucit - teror-utok.....Moc pochybuji, je to nakosi nahnute....

dzony47 ( 29. dubna 2013 17:09 )

a já myslel že už korupčník sedí v base

Zobrazit celou diskusi