Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch u Národního divadla den poté: Trosky a zkáza

Autor: ČTK, šim - 
30. dubna 2013
14:25

Trosky, kusy zdí, rozházené vybavení kanceláří.. Každým krokem, kteří hasiči ve zničené budově Divadelní fakulty udělají, se zvedne neprodyšný oblak prachu. Muži v rouškách, stále několik psovodů a stavaři, kteří zabezpečují torzo domu, aby se nezřítil. Tak to vypadá na místě včerejšího výbuchu den poté.

Od včerejší noci stavaři a hasiči pod vedením statika nepřetržitě pracují na zajištění domu v centru Prahy, kterým v pondělí otřásl silný výbuch. Nadále odklízejí sutiny a odkrývají poškozené konstrukce uvnitř budovy, kde podpírají stropy a stěny.

Už v pondělí hydraulickými vzpěrami podepřeli vychýlenou zeď. Zřícení domu tak nehrozí. Jak dlouho nutné zabezpečovací práce potrvají, není jasné. Situaci na místě stále monitorují také plynaři. Právě únik plynu je nejpravděpodobnější příčinou včerejšího neštěstí, které se naštěstí obešlo bez obětí na životech.

V nemocnicích jsou už jen dva zranění

Z celkem 35 zraněných, které zdravotníci odvezli do pražských nemocnic, zůstávají v péči lékařů pouze dva. V Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského je hospitalizovaný pacient, který při explozi utrpěl otřes mozku a poranil si ramenní kloub. Druhý leží v nemocnici v Motole, kde mu už v podvečer lékaři operovali tříštivou zlomeninu nohy.

Výbuch kromě budovy Divadelní fakulty poškodil i okolní domy. Vybitá okna měla také stará budova Národního divadla nebo sousední Kavárna Slavia. Poničena byla i budova Akademie věd. Mohutnou explozi bylo cítit v okruhu dvou kilometrů od výbuchu, podle svědků byla tlaková vlna znatelná i na strahovských kolejích.

janaadamicova ( 30. dubna 2013 18:43 )

Zdravim, prave se mezi lidma siri novinka, jak vydelat penize na netu. Najdete to na - Prozrazeno.WZ.cz - Ja si takto vydelavam uz asi mesic a jsem spokojena. Bylo by ale dobre se na to podivat rychle, protoze to uz brzy nebude mozne!

symior ( 30. dubna 2013 16:20 )

som zvedavy dokedy budú pražáci o tzv: pomaly tragedii storočia písať...A Amerika určite plače...))))))))))))

jerry ( 30. dubna 2013 15:53 )

Blbej plyn. Zase nemáme svýho teroristu.

Zobrazit celou diskusi