Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největší tragédie v novodobé historii: V troskách zahynulo 700 lidí!

Autor: ČTK - 
7. května 2013
11:51

Počet obětí ve zřícené budově na předměstí Dháky v Bangladéši překročil 700 osob. Nejnovější bilanci nejhoršího neštěstí tohoto druhu v novodobých dějinách dnes oznámila armáda. Záchranáři nadále prohledávají sutiny budovy, v níž v době neštěstí pracovalo kolem 3000 lidí.

Osmipodlažní budova s textilními dílnami se zřítila 24. dubna. Pozůstalí po obětech obviňují majitele budovy a vlastníky provozů z vražd, protože vyšlo najevo, že stavba nebyla navržena pro těžké průmyslové stroje ani pro tři další podlaží. Majitelé je k ní přidali dodatečně. V komplexu byly i obří generátory, které pracovníci zapnuli těsně před zřícením budovy.

Podle bangladéšských úřadů zhroucená osmipodlažní budova stála na podmáčené půdě bez náležitých povolení. Více než 3000 dělníků, hlavně mladých žen, bylo do objektu v den neštěstí vpuštěno navzdory varováním, že ve zdech domu jsou praskliny.

V souvislosti s neštěstím bylo zatím zadrženo devět osob, včetně majitele budovy. Pokud je soud uzná vinnými z vražd či masového zabití, hrozí jim podle agentury Reuters trest smrti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi