Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V troskách zřícené továrny, která pohřbila přes tisíc lidí, našli po 17 dnech živou ženu!

Autor: shp, ČTK - 
10. května 2013
13:07

Zázraky se dějí! Nikdo již nečekal, že by z trosek zřícené továrny v bangladéšské Dháce vyprostili někoho živého a přesto se to po sedmnácti dnech hledání podařilo. Žena Rešmi přežila tak dlouho proto, že hasiči zřícenou budovu kropili vodou, kterou pila.

Neštěstí, které je nejhorším svého druhu v novodobých dějinách, si vyžádalo více než 1000 obětí. „Byla v díře mezi nosníkem a jedním sloupem. Jmenuje se Rešmi. Asi měla zásoby vody nebo možná pila vodu, kterou jsme vstřikovali do budovy,“ řekl velitel hasičů.

Nejkrvavější neštěstí tohoto typu

Budova, v níž se nalézalo pět textilních továren, se zřítila před více než dvěma týdny. Bilance nejhorší podobné katastrofy v moderní historii ještě není úplná a počet obětí může dále vzrůst. „Snažíme se prosekat skrz podzemní podlaží. Jde to ale velice těžce. Potřebujeme více času, abychom našli další těla,“ řekl armádní generál, který dohlíží na odklízení trosek.

Trest smrti za nedbalost

Více než polovina z odhadovaných 7000 tun trosek už byla přemístěna z místa neštěstí. Armáda se ale zdržuje odhadů, kdy by celá operace mohla skončit. V souvislosti s neštěstím zatím policie zadržela devět osob včetně majitele budovy. Pokud je soud uzná vinnými z vražd či masového zabití, hrozí jim trest smrti. Úřady zjistily, že původně pětipatrová stavba nebyla navržena pro těžké průmyslové stroje ani pro tři další podlaží.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi