Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Největší katastrofa v novodobé historii: V troskách domu našli již přes 500 obětí!

Tragédie v Bangladéši si vyžádala již přes 500 obětí
Tragédie v Bangladéši si vyžádala již přes 500 obětí  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
3. května 2013
12:13

Je to už týden, co se bangladéšská budova o osmi podlažích zřítila. V momentě, kdy v ní pracovalo tři tisíce lidí. Počet obětí již přesáhl hranici 500, jde tak o největší neštěstí tohoto typu v novodobé historii.

Vyprošťování obětí ze zřícené osmipodlažní budovy s textilními dílnami na předměstí bangladéšské metropole Dháky nekončí. Počet mrtvých překročil již hranici pěti stovek.

Desítky dalších lidí se po neštěstí, jež se odehrálo minulý týden, stále pohřešují. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na místní policii. Záchranáři v noci na dnešek vytáhli ze sutin přes 50 těl a potvrzená bilance katastrofy z 24. dubna tak dosáhla 501 obětí.

Jeřáby i dnes ráno pokračovaly v odstraňování těžkých betonových panelů. "Nadále postupujeme velmi opatrně, abychom dostali ven těla nedotčená," uvedl smutnou skutečnost velitel armádní jednotky, která při odklízení pomáhá.

Místo neštěstí přitom obklopují příbuzní nezvěstných lidí s fotografiemi svých blízkých v rukou. Podle oficiálních údajů je pohřešovaných 149, neoficiální odhady jsou ale vyšší.

V budově sídlilo pět oděvních továren a když se objekt zřítil, bylo uvnitř asi tři tísce lidí. Policie už v souvislosti s nejhorší katastrofou v bangladéšském průmyslu zatkla devět osob včetně majitele budovy a čtyř majitelů továren, kteří nutili zaměstnance nastoupit do práce, přestože se ve stěnách budovy o den dříve objevily trhliny.

Mezi nově zadrženými je inženýr, který pracoval jako poradce majitele budovy v době, kdy se rozhodlo o ilegální přístavbě dalších tří pater k pětipodlažnímu objektu. Den před zřícením budovy byl inženýr přivolán na inspekci - budovu označil vzhledem k prasklinám za nebezpečnou a doporučil evakuaci. Ta se však neuskutečnila...

katerinazakova ( 4. května 2013 18:27 )

Nedostanou. Manzel je z Bangladese a celou situaci sledujeme. Predsedkyne vlady Sheik Hasina v poradu Christiane Amanpour na televizni stanici CNN poprela veskerou zodpovednost za to co se stalo, i kdyz majitel byl clenem Mladeznicke ligy jeji politicke strany coz take poprela. Jeste bych take k tomu chtela uvest ze veskerym zahranicnim mediim nebyl povolen vstup na uzemi Bangladese za ucelem reportaze o tom co se vlastne stalo

dobrotka ( 4. května 2013 17:24 )

Nedostanou

japos22 ( 3. května 2013 13:09 )

Doufám, že viníci dostanou alespoň trochu odpovídající trest... I když nikomu to už nepomůže

Zobrazit celou diskusi