Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristé plánovali sebevražedný útok na Den nezávislosti: Úřady vydaly rodině Carnajevovo tělo

Autor: shp, ČTK - 
3. května 2013
07:32

Společně plánovali sebevražedný útok svátek nezávislosti 4. července, nakonec se ale rozhodli bratři Carnajevové spáchat teroristický čin během bostonského maratonu. Úřady již vydaly tělo zemřelého příbuzným tělo Tamerlana Carnajeva (†26). Pohřeb bude probíhat utajeně.

Americké úřady vydaly příbuzným tělo Tamerlana Carnajeva, podezřelého z atentátu na bostonský maratón. Tamerlan Carnajev (†26) zahynul čtyři dny po atentátu, při přestřelce s policií 19. dubna, jeho mladší bratr Džochar Carnajev (19) byl tehdy vážně zraněn.

Utajený pohřeb

Podle úřadů v Massachusetts bylo tělo údajného atentátníka vyžádáno ve čtvrtek, neprozradily však další podrobnosti. A tak zatím není zřejmé, kdo konkrétně o ostatky žádal a převzal, známo není ani datum a místo pohřbu.

O vše se postará strýc

Dříve se však vdova Katherine Russell vyjádřila, že by se o Tamerlanovy ostatky měli postarat jeho příbuzní, a strýc Ruslan Carni, žijící v Marylandu, údajně žádal muslimskou komunitu v Bostonu o pomoc s uspořádáním pohřbu. Rodiče bratrů Carnajevových se již před lety vrátili z USA do Ruska.

Útok na Den nezávislosti

Oba bratři původně plánovali podniknout sebevražedné atentáty na svátek nezávislosti 4. července, nakonec se ale rozhodli jinak, napsal na svém webu list The New York Times s odvoláním na nejmenované vyšetřovatele. Těm prý Džochar po dopadení řekl, že od původního plánu ustoupili a rozhodli se předělat tlakové hrnce na bomby. Ty si vyrobili rychleji, než čekali, a proto zaútočili již v polovině dubna na maratón, kterého se každým rokem účastní desetitisíce lidí.

Tři mrtví a 260 zraněných

Při dvou výbuších nedaleko cíle bostonského maratónu 15. dubna zahynuli tři lidé a více než 260 bylo zraněno; podle úřadů později při přestřelce s bratry Carnajevovými zahynul policista. Džocharovi, který se nyní zotavuje ze zranění ve vězeňské nemocnici nedaleko Bostonu, hrozí i trest smrti.

zelena.karkulka ( 3. května 2013 21:00 )

Co neplánovali? Za chvíli se ,,přizná,, i k ukřižování Ježíše

reggina ( 3. května 2013 10:42 )

Je na case na ne zapomenout

Zobrazit celou diskusi