Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politický 1. máj: Primátor kritizoval spolupráci ČSSD a KSČ, anarchisté táhli centrem

Autor: simao, ČTK - 
1. května 2013
21:05

GALERIE: KSČM do jedné hodiny, ČSSD poté. Červenou barvu nahradila oranžová, klobásy, pivo, hudební produkce a řada návštěvníků, to vše zůstalo stejné. Tak vypadal první máj n pražském Výstavišti, kam dorazil i bývalý tajemník KSČM Milouš Jakeš. To pravicová ODS rozbila svůj prvomájový stan na tradičním místě zamilovaných - Petříně.

Na řadě míst Česka se dnes konaly prvomájové mítinky, demonstrace i recesistické akce. První máj oslavili v Praze na Výstavišti komunisté a ČSSD, příznivci ODS se jako každoročně sešli na Petříně.

Primátor kritizoval spolupráci ČSSD a KSČM

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ve svém projevu mimo jiné odsoudil spolupráci ČSSD a KSČM v krajích: "Kdyby tato spolupráce pokračovala dál, bylo by to dobré pro pravicové strany, protože si všichni lidé uvědomí, že to není ku prospěchu krajů," řekl Svoboda.

Sociální demokraté dnes pořádali prvomájové mítinky například ve Vyškově, Blansku, Brně a samozřejmě i v Praze. Jejich představitelé ve svých projevech kritizovali vládu Petra Nečase (ODS), zejména její opatření v oblasti nezaměstnanosti a sociálních služeb, a seznamovali účastníky se svými návrhy reforem.

Komunisté slavili Svátek práce na pražském Výstavišti před ČSSD. Tradičně se přišel podívat i předlistopadový generální tajemník tehdejšího Ústředního výboru KSČM Milouš Jakeš. "Vám se utahují opasky a nahoře se krade," hřímal poslanec Jiří Dolejš.

Pochod radikálů v Přerově i demonstrace anarchistů v Praze

Největší bezpečnostní opatření si vyžádal pochod tří stovek pravicových radikálů v Přerově, v Praze se asi 200 lidí zúčastnilo demonstrace namířené proti kapitalismu a luxusu.

V Přerově zahájil mítink předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, účastníci pak vyrazili na dvoukilometrový pochod městem, který v poklidu skončil kolem 16:00. Extremisty v ulicích města střežilo na 700 policistů, podle velitele akce Libora Krejčiříka šlo o největší dnešní bezpečnostní opatření v Česku.

Průvod v Praze pak nesl podtitul "Párty skončila" a konal se v rámci takzvaných Akčních dní, které pořádá loni vzniklá Platforma 1. máje, což je volné spojení různých antiautoritářských a anarchistických skupin. Účastníci mimo jiné kráčeli Pařížskou ulicí, která je v Česku vnímána jako symbol luxusu.

zadnice ( 2. května 2013 13:46 )

Primátor kritizoval spolupráci ČSSD a KSČM. Myslím, že Svoboda by se měl hrabat v něčem čemu možná rozumí, ale politika v triku ODS to rozhodně není!!!

bibijana ( 2. května 2013 10:14 )

Já nevím,ale tento den by si lidi měli užívat jako pohodový,měl by být symbolem lásky,klidu,porozumění,rodinné soudržnosti.Vyjít si do přírody,setkat se s rodinou,kamarády,být s tím,koho máme rádi.Na tyto demostrace,nepokoje a nenávist bych vybrala nějaký jiný den.

mortis69 ( 2. května 2013 10:00 )

Já nepreferuju žádnou stranu.Dělnickou zrušili a o jiný zatím nemám zájem

ejvm1712 ( 2. května 2013 08:33 )

Se*u na 1.máj!

krupan10 ( 2. května 2013 05:52 )

souhlas

Zobrazit celou diskusi