Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékař ženě přerušil vejcovody a sterilizoval ji: Zaplatí jí 300 tisíc a dostal podmínku

Autor: Ondřej Požár - 
30. dubna 2013
12:34

Za nechtěnou sterilizaci zaplatí lékař Ladislav Křoustek z ivančické nemocnice pacientce Anně S. odškodnění 300 tisíc korun! Rozhodl o tom v úterý odvolací soud v Brně, který gynekologovi zároveň zmírnil původní tříletou podmínku za zločin na roční podmínku za přečin těžkého ublížení na zdraví z vědomé nedbalosti.

Čtyřicátnici před třemi lety trápily silné bolesti v podbřišku a šla proto v září 2010 na zákrok do krajské nemocnice v Ivančicích na Brněnsku.

„Obžalovaný jako lékař a vedoucí operatér v rozporu se zákonem a bez svobodného a informovaného souhlasu pacientky provedl po vytažení antikoncepčního tělíska přerušení jejích vejcovodů elektrickým proudem.

Tím jí způsobil nevratnou ztrátu možnosti počít dítě přirozenou cestou. Zákrok navíc ani nebyl nutný,“ zdůraznil soudce Petr Vrtěl.

Měla souhlasit dva týdny předem

Podle něj ze spisu vyplývá, že ústní souhlas měla žena dát těsně před operací, kdy už ale byla pod vlivem léků. Svobodný a informovaný souhlas má totiž pacient podepsat dva týdny před zákrokem!

Křoustek, který se hájil, že neudělal nic bez souhlasu Anny S., za to původně dostal tříletý trest s odkladem na tři roky a dvouletý zákaz operování.

Lékař se proti trestu Okresního soudu Brno-venkov odvolal stejně jako pacientka. Té se zase nelíbilo, že jí soud nepřiznal žádné odškodnění.

Lékař jí nabídl přes půl milionu!

Její zmocněnec Aleš Piller tvrdí, že gynekolog si byl vědomý toho, že ženě ublížil, protože jí už dřív nabídl odškodnění 513 tisíc korun s podmínkou, že se zastaví jeho trestní stíhání.

A odvolací soud původní ortel zrušil a změnil úmyslný zločin na nedbalostní přečin, za který lékaři dal mírnější trest: rok musí sekat latinu, jinak půjde na rok za mříže!

Krajský soud v Brně navíc pravomocným verdiktem nařídil Křoustkovi, aby poškozené vyplatil za nemajetkovou újmu 300 tisíc korun.

Tato suma ale nemusí být konečná, protože podle zmocněnce jsou na doktora podány k civilnímu soudu dvě žaloby o finanční odškodnění.

gripen66 ( 7. května 2013 11:39 )

nevím kde jste tohle slyšela. Je mi 47 a antikoncepci beru stále.Ale v jejím věku opravdu nevím kvůli čemu se soudí.

nored ( 1. května 2013 11:04 )

Romka to není. A 16 dětí nemá. Ale Sviňa pořádná to jo !!!!!!!

pelagie ( 30. dubna 2013 18:05 )

oprava : podepisují

pelagie ( 30. dubna 2013 18:05 )

Neznám případ, že by někdo před operačním zákrokem, ať už jakéhokoli ogánu dával souhlas v předchozích 14 dnech . Co vím papíry se podepisuje den před operací

vlamore ( 30. dubna 2013 15:10 )

Hrdina!!!!

Zobrazit celou diskusi