Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zapomenutá špachtle v břiše: Na ortel si zdravotníci počkají

Autor: Ondřej Požár, mivrk - 
22. června 2011
15:14

Téměř pět měsíců trpěla důchodkyně Zdenka Kopečková (67) bolestí jako zvíře. Při onkologické operaci v nemocnici v Ivančicích u Brna jí předloni v září nechali zdravotníci v břiše 28 cm dlouhou špachtli. Na ortel, zda to byl zločin, si však primář a tři zdravotní sestry počkají na začátek července.

Znalec-chirurg Vladimír Král ve středu u soudu řekl, že nešlo o nedbalost. „Je to lidský omyl. Nedbalost by byla, kdyby nástroje po operaci nespočítali. Oni je spočítali chybně!“ míní expert.

Podle něj však obžalovaný primář Aleš S. měl poslat pacientku na CT vyšetření a rentgen dřív než loni v únoru, kdy se teprve na zapomenutý nástroj přišlo. „Instrumentářka počítá nástroje po operaci, ale velícím důstojníkem je operatér,“ uvedl znalec.

Spadla jim tam i rouška!

Žalobce trvá na tom, že se prokázalo, že primář řádně neprohlédl tzv. operační pole a nechal špachtli v břiše. „Nástroj tam vklouzl během operace. Ale lékař musí tak velký ekartér najít!“ stojí si za svým státní zástupce.

A primářovi, instrumentářce, pracovnici sterilizace a sálové sestře, kterým hrozí až rok vězení, navrhl podmíněné tresty. Všichni čtyři obhájci naopak míní, že obžalovaní žádné pracovní povinnosti neporušili, a chtějí, aby je soudkyně zbavila viny!

„Na takovou věc jsem musel bohužel čekat čtyřicet let své praxe. Všichni toho litujeme. V těle pacientky jsme hledali půl hodiny roušku a našli jsme ji. Nejsem jasnovidec a mám tam dva asistenty. Nesu odpovědnost za operaci, ale může nastat lidská chyba,“ hájil se primář Aleš S., označený kolegy za brilantního operatéra.

Podle zmocněnce Kopečkové, která se stará o manžela, jemuž amputovali nohu, měla instrumentářka řádně nástroje spočítat. A další sestra měla zmizení špachtle nahlásit. „V důsledku jejich pochybení trpí paní Kopečková psychickými problémy a nespavostí,“ uvedl právník s tím, že seniorka požaduje odškodné asi 600 tisíc korun.

jozzinek ( 22. června 2011 23:50 )

Sprostej jste leda vy. Kolika lékařům za tyhle "odporné.. odborné zákroky" byl odebrán diplom? Kolik lékařů šlo za smrt, nebo znetvoření pacienta do vězení? Když operační tým neumí spočítat počet nástrojů a pomůcek před a po operaci, nemá takovou práci dělat. Hlavně, že si umí spočítat ty své ubohé platy. Jen ať odejdou za hranice... tam by jim takové průšvihy neprošly. Podle mne je to bílá a zkorumpovaná mafie... a možná jste jedním z nich. Proč by jste si zvilil takovou nicku?

doktormediciny ( 22. června 2011 23:19 )

kyž hledali v břiš nádor kterej tam nebyl, byly to asio nervy. Ty zdrav.sestry počítají po operaci roušky,. nászroje ne.. Ono se to lehko mluví. Takhle tady nezůstane nikdo... 200 lékařů odchází každý rok do Anglie, Německa.. mají se tam lépe

jozzinek ( 22. června 2011 22:02 )

s povolením zabíjet, to jsou naši lékaři. Na to slavnostně přísahali při promoci. Mají na to glejt. Podle hesla... nehýbejte se, nebo se nestrefím.

brekekesalami ( 22. června 2011 21:37 )

nadšená bych nebyla...ale jsem obecně na kritiku lékařů háklivá. O jejich dobré práci se nemluví a když se jednou za čas stane nějaký průšvih, tak hned komentáře typu nakopat jim pr***. A každodenní kvalitní práci nikdo neocení, ale jakmile je průšvih, tak hned si na nich všichni smlsnou. Je to docela nevděčný povolání. Určitě tu chybu neudělali schválně..mají za sebou spoustu jiných kvalitních operací....ale prostě se stalo.

brekekesalami ( 22. června 2011 21:33 )

mám kamarádku doktoru a ta sama mi říká, že kolikrát přijde sám pacient a když se ho zeptá, která noha/ruka/strana ho bolí, tak říká pravá a ukazuje na levou... to si kupodivu plete dost lidí. Neříkám, že je to u doktora Ok, ale jsou to taky jenom lidi. Určitě to neudělali schválně... ale člověk občas udělá nějaký kiks i když má několikaletou praxi.

Zobrazit celou diskusi