Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékařku bodl do břicha: Nevěnovala se prý jeho problémům!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
17. dubna 2013
13:19

Lékařka se prý věnovala málo pozornosti jeho problémům. Devětapadesátiletý Pavel Hruška ji kvůli tomu bodl nožem do břicha. Za mřížemi stráví 5 let.

Vrchní soud v Praze muži ve středu trest o rok snížil. Soud mu také uložil ochranné léčení, kterému se musí podrobit, až bude propuštěn z vězení.

"Čin spáchal ve stavu vyvolaném dušení chorobou a jeho pobyt na svobodě je nebezpečný," vysvětlila předsedkyně trestního senátu Alexandra Nováková, proč soud léčení nařídil. Snížení trestu pak zdůvodnila tím, že Hruška byl při činu ve stavu zmenšené příčetnosti, navíc prý nejednal ze zavrženíhodné pohnutky, jak tvrdil plzeňský soud. "Každý násilný trestný čin má v sobě jistou míru zavrženíhodnosti, nicméně pomsta je poměrně běžnou pohnutkou," uvedla soudkyně.

Událost se stala předloni 27. září v ordinaci lékařky v novorolském zdravotnickém středisku. Muž přišel na vyšetření, přinesl si s sebou ale nůž a ženu chtěl zasáhnout do břicha. Protože se bránila, zabodla se jí čepel do boku, na ruce měla řeznou ránu. Křikem přivolala sestru, poté utekla z ordinace. Lékařka skončila na chirurgii se středně těžkým poraněním. Útočníka pak zadržela policie v místě jeho bydliště. Tam už měl připraven další nůž a údajně zvažoval, že půjde stejným způsobem napadnout i další lékařku.

Podle Novákové chtěl Hruška ženu původně pořezat a zohyzdit v obličeji, ale protože nesnáší pohled na krev, rozhodl se pro útok na břicho. Lékařku před vážnými zraněními i případným ohrožením života zachránila prý pouze její aktivní obrana. "Pokud by došlo k zasažení břicha, mohla by být v ohrožení života," podotkla soudkyně. Muži za pokus o těžké ublížení na zdraví hrozilo až 12 let žaláře.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi