Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pravoslavný arcibiskup Kryštof rezignoval: Kvůli milenkám a nemanželským dětem!

Arcibiskup Kryštof je nařčen z toho, že porušoval celibát.
Arcibiskup Kryštof je nařčen z toho, že porušoval celibát.  (Autor: ČTK)
Autor: ljš, ČTK - 
12. dubna 2013
16:10

Jako hlava pravoslavné církve měl dodržovat celibát, místo toho měl metropolita Kryštof údajně několik milenek a s nimi i nemanželské děti! Přestože toto obvinění popřel, rozhodl se dnes rezignovat, aby neštěpil svou církev.

Nejvyšší zástupce pravoslavné církve, metropolita Kryštof dnes rezignoval. Učinil tak podle tiskového tajemníka olomoucko-brněnské pravoslavné eparchie Romana Jurigy ze svého rozhodnutí, chtěl prý zachovat jednotu církve. Arcibiskup pražský a metropolita Česka a Slovenska Kryštof čelil v těchto dnech tvrzením, že porušil mnišský slib. Podezření ale odmítal a již dříve uvedl, že připravuje právní kroky k očištění jména.

"Metropolita Kryštof dnes rezignoval, bylo to z jeho rozhodnutí. Rezignoval zejména z důvodu zachování jednoty církve, která se začala kvůli těmto věcem štěpit a dělit," řekl dnes Juriga. Metropolita Kryštof dnes s novináři nechtěl mluvit.

"O tom, že metropolita Kryštof má údajně několik milenek a s nimi děti," informovala televize Nova. V obžalobě se podle Novy píše, že vedl milenecký vztah s ženou jednoho z farářů sedm let. A není to prý jediná žena, se kterou zhřešil. S dalšími má i děti, celkem jich prý může být až deset. Arcibiskup Kryštof uvedl, že má dvě dcery Kateřinu a Zuzanu, ale to bylo podle něj ještě předtím, než složil slib mnišství. Domnívá se, že obvinění souvisí s tím, že pravoslavná církev má v rámci církevních restitucí dostat jednu miliardu korun.

Zda metropolita na dnešním zasedání posvátného synodu tvrzení vyvrátil, není zatím jasné. "Na zasedání posvátného synodu sedí jen biskupové. V tomto směru se ale diskuse neodvíjela. Objevovaly se velmi silné hlasy pro a proti a situace si vyžádala jeho rezignaci," doplnil Juriga s tím, že během dne by snad zástupci posvátného synodu měli sdělit, k čemu na zasedání došli. Řízením pravoslavné církve byl podle Jurigy dočasně pověřen olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon.

ujofrantisek ( 29. dubna 2013 13:37 )

londynskypes Najkrajšie výroky sú tie, ak majú zmysel, a platí VŽDY, že sa k ním vyjadrujú IBA tí, čo danej veci rozumejú. Ak máš problém vyhľadaj lekára, a ak chceš na seba upozorniť, urob to ak inteligent, v opačnom prípade to pôsobí dosť primitívne... Ale hlavne Ťa chcem veľmi pekne poprosiť, ak sa ešte niekedy budeš chcieť k niečomu vyjadrovať, urob to len k téme, ktorej rozumieš a skontroluj si po sebe odpoveď, aby si sa sám pred sebou za ňu nemusel za ňu hanbiť. A k témam, o ktorých nemáš páru, sa radšej nevyjadruj, A k tejto predpokladám vzhľadom na tvoj vek, ale žiaľ aj výchovu to ešte potrvá, kým jej vôbec budeš rozumieť, a o vyjadrovaní sa k nej nemôže by zatiaľ ani reč!

adalbertus ( 13. dubna 2013 08:29 )

1) Pánové z pražské rady Milko a Šuvarský tuto zprávu do televize NOVA vypustili den před zasedáním synodu. Porušili tím pravidlo, že věc se nejprve projednává uvnitř Církve. Také to ihned dali na svoje osobní webové stránky mediálního serveru Právědnes a možná i jinam. Medializace měla přednost před řešením. 2) Obvinění podala Paní Rackinová (píše se podle ukrajinského přepisu do latinky Ratskinova) je ze severních Čech (Teplice, Chomutov) údajně ve spolupráci s teplickým správcem mitr. prot. PhDr. ThDr. Mgr. Eugenem S. Freimannem, Ph.D. Tohle by bylo zajímavé téma pro média - dlouhodobý vztah těchto dvou lidí, dlouhodobý vztah dr. Freimanna k doc. Kryštofovi, byl přátelský? 3) Vladyka včera odstoupil, protože ultimátum do 15.5.2013 je příliš krátká doba na soudní očištění, a odešel do kláštera. Takový soud se totiž může táhnout roky. To ale není důkaz jeho viny, v očištění se možná bude snažit pokračovat. 4) Budou také v testech DNA zahrnuty jiné osoby, se kterými by paní Rackinová mohla mít to dítě? Bude zajímaví sledovat, jestli se nebude chtít církev testům DNA vyhnout. 5) Věc se stala pár dní před vladykovými 60. narozeninami. Někteří ambiciózní "mladší" to čekání na vyšší funkci asi už nemohli vydržet. Celá věc velmi vážně rozdělila Církev, paralyzovala oslavy jubilea 1150 let mise sv. Cyrila a Metoděje a oslabila český živel v Pravoslavné církvi, který i tak je v církvi v naprosté mešině. Centrum se teď zřejmě přenese do Prešova, v Praze posílí vliv Moskvy a naopak se výrazně oslabí mezinárodní vazby na Konstantinopol, Řecko a Orient. Rodilí Češi budou Církev vnímat ještě víc jako cizí, jen jako církev pro přistěhovalce z východních zemí, volyňské Čechy, potomky ruským imigrantů z doby první republiky a podobné. Pro rodilé Čechy bez kořenů na východ ztrácí atraktivitu. Otec sv. Gorazd II., mučedník z 2.sv.války a zakladatel československého pravoslaví, se v hrobě obrací.

londynskypes ( 13. dubna 2013 06:16 )

jak se lidi pripitomeli muzou modlit a vzhlizet k cloveku z masa a kosti, jako jsou oni,vzdyt jen vystudoval ty blaboly...meli by zit a chovat se podle sebe a ne nejakyho trotla fanatickyho

londynskypes ( 13. dubna 2013 06:14 )

pod svicnem je nejvetsi tma

londynskypes ( 13. dubna 2013 06:13 )

boze kdyz mu zacne hucet v klacku neda se to udrzet stejne nejsou zadni svati,jak jim blbci pambickari muzou verit ,vzdyt jsou to smrtelnici jako vsichni.ani papez neni zadny svaty je to blbost a hloupost,jediny svaty byl mozna Buh ..pokud teda existoval vubec..

Zobrazit celou diskusi