Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor na dětskou anorexii! Pacientům nemusí být ani 9 let

Anorexie je velmi zákeřná
Anorexie je velmi zákeřná  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Julie Ravingerová, mokk - 
6. dubna 2013
20:39

Žijete ve světě přebytku, a přesto umíráte hlady. Taková je prognóza těch, kdo trpí anorexií, bulimií nebo další z poruch příjmu potravy. Ty se dnes navíc netýkají jen modelek a dospívajících dívek. Na nejedení se stávají závislé už i osmileté děti.

Poruchy příjmu potravy jsou závažná psychická onemocnění, na jejichž konci může být i smrt. Nejzákeřnější je anorexie, u níž je úmrtnost na rozdíl od běžné populace dvanáctkrát větší, u bulimie je riziko smrti zvýšené čtyřikrát.

V České republice se pacientům, kteří mají potíže s jídlem, věnují odborníci už třicet let. Jenže strach ze stigmatizace a stud ze selhání na cestě k ideální štíhlosti vedou k zatajování symptomů. Problém ztěžuje i všudypřítomná posedlost zdravou výživou. A výsledek? Máme už nemocné mladší devíti roků.

Podle profesorky Hany Papežové, vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy při Psychiatrické klinice VFN a 1. LF UK každoročně přibude až šest takových dětí. „Jak uhlídat, zda vaše dítě ve škole nebo v družině jí, to vám žádný odborník neporadí. Navíc i samotní rodiče často problém přehlížejí, nabízenou pomoc odmítají, a když už se rozhodnou, chtějí ji zas okamžitě, a to není vždy možné,“ sděluje Hana Papežová. O to větší důraz musí rodiče klást na prevenci a nezřídka začít hlavně u sebe.

Co zmůžou rodiče?

Aby se u dítěte nemoc nerozvinula už od raného dětství, měl by rodič začít u sebe. Nezvyšovat riziko vzniku poruchy přijmu potravy, zvláště tam, kde už se v rodině vyskytla, výhradním zaměřením na výkon, na zevnějšek, na diety. Naopak ochranně působí výchova k všestrannosti a sebedůvěře dítěte a dostatečná pozornost k jeho individuálním potřebám.

Jak rozeznat příznaky?

Hlavními rysy jsou změny hmotnosti a postupné vyhýbaní se jídlu. Časté jsou výmluvy typu: „Už jsem jedla, něco jsem si koupila, nemám vůbec hlad.“ Příznakem je i nadměrné cvičení, běhání, soustředění na zevnějšek a mnohovrstevné oblékaní k zastření hubnutí. To může být postupně doprovázeno opouštěním předchozích zájmů. Naopak zvýšený zájem o vaření a krmení druhých může být průvodním znakem anorektického chování.

Kam se obrátit pro pomoc?

Pro postižené i pro rodiče existují stránky www.pomocppp.cz, kde je možné získat informace i otestovat své problémy, zdarma a anonymně. Na stránkách jsou zabudovány i chaty pro rodiče, kde lze probrat s terapeutem konkrétní problémy. Možné je se obrátit na Centrum primární prevence www.prevence-praha.cz nebo na poradenský portál www.idealni.cz. Na mladé ve věku 15 až 25 let je zaměřen projekt www.proyouth.eu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi