Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku je 1,5 milionu alkoholiků! Pozor na pití o Velikonocích, varuje hygienik

Hlavní hygienik vydal varování před pitím neznámého alkoholu o Velikonocích
Hlavní hygienik vydal varování před pitím neznámého alkoholu o Velikonocích  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
28. března 2013
18:39

Každý Čech vypije v průměru 288 piv za rok. Jsou však tací, kteří se o tenhle výsledek zasluhují přece jen více než ostatní. Podle posledních statistik totiž máme skoro 1,5 milionu alkoholiků! A protože Českem stále ještě bloumá přízrak metylové kauzy, je na místě také další varování před neznámým alkoholem od hlavního hygienika. Kvapem se blíží Velikonoce.

Česko se stále může pochlubit primátem v pití piva, na jednoho občana připadne v průměru 144 litrů piva za rok na osobu, uvádí agentura Mediafax. Do téhle statistiky jsou však započteni všichni, tedy i kojenci. Na dalších místech jsou pak za námi Rakušané (108 litrů) a Němci (107 litrů). Zacloumá s tímhle stavem nová vládní strategie v boji proti alkoholu a drogám?

Jeden a půl milionu alkoholiků

Česká vláda schválila plán, aby se zakročilo především k pití mladých. Nečasův kabinet totiž odsouhlasil posílení prevence ve školách. nejedná se jen o prevenci před alkoholem, ale i o užívání drog a potíže s hazardem.

"V české společnosti převládá vysoká tolerance ke kouření, konzumaci alkoholu a zvyšuje se přijatelnost užívání konopných látek," uvádí autoři vládního návrhu.

V Česku je prý kolem 40 tisíc problémových uživatelů tvrdých drog, problémy s užíváním konopí by mohlo mít až 110 tisíc dospělých a alkohol rizikově pije přes 1,4 milionu lidí! Vyloženě závislých je na něm podle tohoto dokumentu kolem 150 tisíc osob.

Vláda přitom dostává zprávu o stavu konzumace alkoholu a tabáku v Česku každoročně. Do příštího jara by měla vzniknout i zpráva o sociálních a zdravotních dopadech hazardních her.

Varování hygienika: O Velikonocích nepijte neznámý alkohol

Přednadměrným pitím alkoholu o Velikonocích pak varuje také hlavní hygienik Vladimír Valenta. Ten však upozorňuje především na tvrdý alkohol neznámého původu. 

V domácnostech jsou totiž podle něj stále ještě zásoby závadného alkoholu s metanolem, a tak stále hrozí, že velikonoční pomlázka může skončit tragédií.

Metanol má přitom na svědomí životy 45 lidí. Zatím poslední případ hospitalizace byl přitom hlášen 20. března v Moravskoslezském kraji, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

krupan10 ( 29. března 2013 11:43 )

tak, tak. Prachy zvítězily nad morálkou a vlastně úplně nad vším. Takzvaný havlismus v praxi

zadnice ( 29. března 2013 09:48 )

Ve všem špatném jsme první! Nejvíce alkoholiků, nejvíce drogově závislých, nejvíce zlodějů a podvodníků....atd.

husqarnowicz ( 29. března 2013 07:26 )

Nepochází odtamtud Kalousek?

sandorova ( 29. března 2013 06:36 )

A to ještě nenavštívíli ráj alkoholiků ve Vřesové u Sokolova

pgga ( 29. března 2013 01:23 )

Preji krasne Velikonoce My zitra odjizdime do San Francisco...na 5 dni...deti se tesi..to vis prazdniny.

Zobrazit celou diskusi