Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jančurův RegioJet boduje: Žluté vlaky budou jezdit z Ostravy do Olomouce!

Autor: ČTK, lm - 
26. března 2013
23:50

Ministerstvo dopravy zadá zakázku na provoz trati z Ostravy do Olomouce přes Krnov společnosti RegioJet. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Žluté vlaky na trati začnou jezdit polde ministerstva od konce příštího roku.

Nabídka RegioJetu zůstala jediná v tendru, který ministerstvo vypsalo zhruba před rokem poté, co úřad ze soutěže vyloučil nabídku konkurenční Arrivy. Ten nyní úřad musí zrušit. Opětovným vypisováním soutěže nechce ministerstvo ztrácet další rok. RegioJet nabídku uvítal.

"Oslovím proto společnost RegioJet s tím, že jí nabídnu přímé zadání v intencích nabídky, kterou podala," uvedl Stanjura. Přidělením zakázky RegioJetu ministerstvo vyhovělo výzvě Arrivy. Ta se vzdala možnosti odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti vyloučení z tendru a apelovala na ministra dopravy, aby zakázku přidělil právě konkurenčnímu RegioJetu.

Přidělením zakázky RegioJetu ministr dopravy dokázal, že to myslí s liberalizací a se soutěžením na železnici skutečně vážně, reagoval v tiskové zprávě mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Nabídka RegioJetu podle něj přinese ministerstvu 40korunovou úsporu na dotacích na kilometr oproti cenám, které nyní úřad platí Českým drahám. Student Agency v nabídce požadovala doplatek 188 za ujetý kilometr. V roce 2010 doplácelo ministerstvo Českým drahám na provoz 225 korun na kilometr.

Zrušení tendru by vyhovovalo Českým drahám, které osobní dopravu na trati nyní zajišťují. Národní dopravce se tendru nezúčastnil, protože do vyhlášení soutěže nedokázal sehnat nová vozidla, která po uchazečích požadovalo ministerstvo dopravy. Podle Českých drah se ale náklady na provoz na této trati podařilo snížit a v současnosti jsou nižší, než kolik činí nabídka RegioJetu.

Jančura napadl plánovanou opravu dálnice D1: Je to tunel!

Společnost Student Agency napadla tendry na opravu brněnské dálnice D1 a chce, aby soutěže na modernizaci dopravní tepny, které jsou těsně před podpisem smluv se stavebními firmami, byly zastaveny. Dopravce navrhl postup, kterým je prý D1 možné opravit za třetinu času a peněz a přitom kvalitněji. Majitel společnosti Radim Jančura označil veřejné soutěže za "tunel na veřejné prostředky". Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Čermáka je ale řešení, které dopravce nabídl, nevyhovující.

Jančurovy autobusy by mohly kvůli opravě dálnice D1 přijít o zákazníky. Jančurovy autobusy by mohly kvůli opravě dálnice D1 přijít o zákazníky. | Blesk - Kateřina Kalibánová

"Není akceptovatelné, abychom my nyní zrušili tendry. To prostě ani ze zákona nejde," uvedl Čermák. Podle něj je podivné, že se dopravce ozývá až rok po vyhlášení veřejných soutěží. Oprava nejstarší české dálnice zřejmě zpomalí cestu mezi Prahou a Brnem, což by podle dopravních odborníků mohlo řadu lidí přesvědčit k využití vlaku místo autobusu. Student Agency na této trase provozuje autobusy, vlaky nikoli.

Student Agency podle ŘSD navrhuje, aby se na D1 rozbil současný betonový povrch a nahradil se mnohem tlustší asfaltovou vrstvou. Tento způsob obnovy povrchu dálnice je ale podle Čermáka nevýhodný. Na D1 je po letech provozu nekvalitní podloží, a asfaltová vozovka je tak prý pro dálnici, po níž projede 7500 kamionů denně, nevyhovující. Pouhá oprava vozovky by navíc znamenala ztrátu financování z EU, které je podmíněné modernizací dálnice, dodal šéf ŘSD.

aldik7 ( 27. března 2013 15:38 )

Podstatné je se podívat i na dobu a typ jízdenky, nemůžeš srovnávat jízdu s ČD před 5ti lety a jízdu s RJ teď a to ještě za akční březnové jízdné.

aldik7 ( 27. března 2013 15:37 )

Do Ostravy odkud? Z Olomouce? A je to obyčejné jízdné, nebo ta speciální březnová sleva?

valentinar ( 27. března 2013 09:55 )

valentinar ( 27. března 2013 09:10 )

Olomouc -Praha, RegioJet 220,- korun. Když jsem jela s Českýma drahama na křtiny, vyplázla jsem 760 kaček. Kdybych jela autem, stálo by mě to litr.

valentinar ( 27. března 2013 09:09 )

To jsou kecy. Dál si jezdi autem ***ku, projezdi majlant. Já za ty ušetřený prachy koupím děcku ve škole obědy, nebo nový tenisky.

Zobrazit celou diskusi