Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Partner ji plácnul po zadku, ona ho zabila nožem: Odsedí si 4 roky

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, šim - 
26. března 2013
13:21

Vendula F. krájela v kuchyni večeři, když k ní zezadu přistoupil její partner a plácnul ji po zadku. Ona se po něm ohnala nožem tak nešťastně, že ho bodla do břicha a on na následky poranění zemřel. Za to si žena odsedí 4 roky.

Žena stanula u soudu už jednou, v Ústí nad Labem, to dostala podmínku, trest tři roky s odkladem na pět let. Případ ale dnes znovu řešil Pražský vrchní soud a podle něj byl první verdikt příliš mírný.

Pro obžalovanou při prvním projednávání sehrála roli řada polehčujících okolností - muže bodla v rozrušení, zranění nevypadalo zpočátku vážně a její partner s ním zůstal doma, přičemž odmítal lékařskou péči a žena se o něj starala. Až když se jeho stav po několika dnech výrazně zhoršil, zavolala záchranku. Zraněný i v nemocnici popíral její vinu. Po dvou dnech i přes péči lékařů zemřel.

Soudce odvolacího Vrchního soudu v Praze Martin Zelenka dnes uvedl, že předchozí verdikt byl příliš shovívavý. "Poškozený se na fatálním následku zranění podílel, když odmítal zdravotní péči, byla to ale obžalovaná, která komplikace způsobila. Nejde výlučně o zavinění poškozeného, ačkoliv tak verdikt vyznívá," komentoval rozhodnutí nižší instance.

Dětem musí zaplatit

Soud poslal ženu do mírného typu věznice, protože měla dosud čistý trestní rejstřík. Musí také zaplatit odškodné 240 000 každému ze dvou mužových dětí a 55 000 pojišťovně za výlohy na léčbu poškozeného.

Obhájce Patrik Bauer po jednání řekl, že podobný rozsudek bylo možné očekávat. "Na druhou stranu si myslím, že soud prvního stupně rozhodl citlivěji a zhodnocoval více okolnosti, které vyšly v průběhu řízení najevo. Jednalo se o zcela mimořádnou situaci, kde byla velice tenká hranice mezi nedbalostí a zbrklostí," řekl.

jana95 ( 26. března 2013 15:01 )

Zaplatit pojišťovně 55.000 ? Když spadne nezajištěný horolezec, také si platí ošetření? Vždyť to byla nehoda. Ožralí řidiči když někoho zraní také platí péči, a ti neožralí také - to jsou také nehody...?

Zobrazit celou diskusi