Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Matka čtyř dětí se upálila! Na podporu Tibetu

Vlna sebeupalování na protest proti čínské politice v Tibetu pokračuje
Vlna sebeupalování na protest proti čínské politice v Tibetu pokračuje  (Autor: INT, EPA, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
25. března 2013
08:51

Pro Tibeťany jde o zoufalou situaci, a tak sahají k zoufalým činům. Na odpor proti čínské politice v Tibetu se o víkendu upálil další člověk - v západní Číně si vzala život teprve třicetiletá matka čtyř dětí.

Třicetiletá žena se prý zapálila nedaleko kláštera v okrsku Aba v provincii S'-čchuan a na místě popáleninám podlehla. Od roku 2009 se ke stejnému protestu proti čínské politice v Tibetu uchýlilo na 110 lidí.

Většina upálení či pokusů o sebeupálení se odehrála v okrsku Aba, kde žije početná tibetská menšina. Tibeťané viní Peking, že utlačuje místní obyvatele, jazyk i kulturu.

Sebeupalování pokračuje navzdory zesíleným zásahům čínských úřadů v převážně tibetských oblastech, které se snaží podobným protestům zabránit. Úřady mnoho Tibeťanů obviňují, že ostatní k sebeupalování navádějí. To Peking nyní posuzuje jako trestný čin.

Čína tvrdí, že Tibet "mírovým způsobem osvobodila" a zlepšila osud jeho obyvatel financováním ekonomického rozvoje této izolované a chudé oblasti.

sosacek ( 25. března 2013 13:49 )

Ano vím, ale nechtěl jsem to moc rozmazávat - jde přece jenom o mrtvého a tak si trochu té úcty také zaslouží..

abzk ( 25. března 2013 12:41 )

Ty nevíš proč to Čína dělá? Samozřejmě jako demonstraci moci. V padesátých letech se jim zdařila okupace samostatného nezávislého státu, který se stal v 19. století křižovatkou strategických zájmů mocností, zejména Anglie a Ruska v rámci tzv. Velké hry. A takovýho triumfu se nevzdaj ani kyby kvůli tomu měla půlka číňanů pochcípat. Přes to, že způsob života v Tibetu příde většině Evropanů totálně mimo, Tibet byl až do okupace Čínou vždy více či méně ekonomicky soběstačný.

jana999 ( 25. března 2013 11:53 )

no a to jste ještě zapoměli říct, že s palachem to bylo domluveno, že ho kámoši zavčas uhasí ale ti hrdinové zdrhli a nechali ho tam napospas plamenům

jana999 ( 25. března 2013 11:51 )

no mniši pro tibetany nedělali taky nic, jen je vykořistovali a drželi je co nejdál od škol, aby je mohli ovládat, nechápu proč se čínany o ten chdý kus země tak perou, já bych je nechala at je živí EU

vary ( 25. března 2013 11:47 )

Tak to je megakráva.

Zobrazit celou diskusi