Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívkám říkal, že je princ! Žil jako playboy, zpronevěřil 16 milionů a hrozí mu 16 let

Podvodník, který dívkám tvrdil, že je princem z Tahiti, zpronevěřil 16 milionů dolarů
Podvodník, který dívkám tvrdil, že je princem z Tahiti, zpronevěřil 16 milionů dolarů  (Autor: ČTK, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
19. března 2013
09:29

Vedl nákladný život playboye a dívkám tvrdil, že je "princ z Tahiti". Na tohohle vypečeného Novozélaňdana (37) si však nakonec posvítila australská policie. A nyní mu hrozí až 16 let za mřížemi!

Z prince se vyklubal podvodník. Hohepa Morehu-Barlow, známý také jako Joel Barlow, sice dívky okouzloval tím, že je princem z Tahiti, místo toho však byl zaměstnancem ministerstva zdravotnictví.

V práci si však počínal pěkně vykutáleně. Zpronevěřil až 16 milionů australských dolarů! Když ho odhalili, přiznal se nakonec dnes u soudu k osmi trestným činům včetně podvodu s přitěžujícími okolnostmi.

Rozfofroval peníze určené na charitu

Na ministerstvu zdravotnictví pracoval v letech 2007 až 2011. Peníze, které zpronevěřil, pocházely ze státních fondů, většinou určených pro stát Queensland a to především na podporu charit a dalších společenských skupin, jak u soudu uvedl žalobce Todd Fuller.

"Tyto peníze používal takzvaný tahitský princ k nákladnému životu a k získání svého údajného královského dědictví," dodal žalobce. Jedná se o vůbec největší případ zpronevěry, jaký kdy queenslandská vláda zažila.

Našli u něj i falešnou korunu

Barlow, kterému hrozí až 16 let vězení, běžně podepisoval bankovní doklady zkratkou HRH - His Royal Highness (Jeho královská výsost).

Policie ho zadržela v roce 2011. Našla u něj mnoho luxusních, ale i bizarních předmětů, jako byla třeba koňská lampa v životní velikosti. Měl také bohatý vozový park a exkluzivní byt s výhledem na moře, ve kterém měl vystavenou dokonce i královskou korunu!

minimaxxx ( 19. března 2013 11:32 )

A protože se sám přiznal, bude mu to určitě moc líto, tak půjde za 8 let ven a má vystaráno. Bude mu 45 let a hurá na nové ministerstvo.

lunatic ( 19. března 2013 10:03 )

Pardon - zpronevěřil AUD,což je o něco méně,než USD - ale = je to BOREC na KONEC  . Moudrým patří svět .

lunatic ( 19. března 2013 10:01 )

Pardon - zpronevěřil AUD,což je o něco méně,než USD - ale = je to BOREC na KONEC  . Moudrým patří svět .

lunatic ( 19. března 2013 09:56 )

Stačí si přečíst úvodních pár řádků,aby člověk pochopil,že šlo o uzavření SKVĚLÉ OBCHODNÍ TRANSAKCE - za 16mil.USD mu totiž HROZÍ,jinými slovy,NEMUSÍ je nakonec s dobrými právníky i dostat ... čili = hrozí mu 1 rok za 1zpronevěřený mil.USD/pokud by dostal nejvyšší trest/ ; to cca obnáší 80 000USD čistého měsíčně ; no řekněte sami,nebyl by hloupý,kdyby pracoval ? Blahopřeji - jen tak dále

Zobrazit celou diskusi