Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Chatovali jste s "odstřeleným" Jiřím Dienstbierem: Opustí po neúspěchu ČSSD?

: 	Ptejte se Jiřího Dienstbiera na všechno, co vás zajímá
: Ptejte se Jiřího Dienstbiera na všechno, co vás zajímá  (Autor: Blesk - Martin Hurda, Ladislav Křivan)
Autor: red - 
19. března 2013
12:57

Na víkendovém sjezdu ho spolustraníci "odstřelili" z vedení ČSSD, když ho nezvolili jedním z místopředsedů. Jak oblíbený senátor a kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier zareaguje? Opustí ČSSD a založí novou stranu? Ptejte se ho na vše, co vás zajímá. Hostem na chatu Blesk.cz bude právě dnes od 13. hodin, otázky ale můžete pokládat již teď!

ONLINE CHAT
Dobrý den, Jirko, moc se mi líbíte. Kdy přijedete na nějakou besedu do Plzně ?:-)(Lenka Plzen )
Foto
Děkuji. Až mě pozvete. Přeji hezký den. Odpověděl jsem, co jsem stihl a těším se někdy příště nashledanou.
Dobrý den, pane Jiří. Co si myslíte o přímě volbě do poslanecké sněmovny? Děkuji za odpověď a hodně štěstí do budoucna.(Tomáš)
Foto
Přímá volba do poslanecké sněmovny je, byť v poměrném systému. Neměnil bych, je to tradiční model. Spíše bych zrušil omezení pro preferenční hlasy tak, aby zvolen byl z kandidátky ten, kdo dostal nejvíc preferenčních hlasů. Trochu by to mj. omezilo korupci ve stranách při sestavení kandidátek.
Ahoj Jiří, co říkáte na osobu stínového ministra pro místní rozvoj Petra Hulinského? Myslíte si že je dobrý nápad toho tvora pustit k eurodotacím?(Hulda.)
Foto
Je to trochu ostuda. Spoléhám na rekonstrukci stínové vlády po sjezdu.
Dobrý deň, pán Dienstbier, myslíte si, že v Českej republike je priestor okrem ČSSD ešte na jednu úspešnú ľavicovú stranu, ktorá by oslovovala inú skupinu voličov (mladších, liberálne zameraných so zmyslom pre ekológiu, slovom podobných ľudí ako fandia ľavici v USA) ako momentálne ČSSD? Mohol by sa podľa vás takejto strane podariť podobný úspech ako TOP09? Ďakujem za odpoveď a držím Vám palce v ďalšej politickej kariére, ja aj moje okolie do Vás vkladáme nádeje.(Anita)
Foto
Myslím, že není. Takovou stranou bych chtěl mít z ČSSD.
Dobrý den, pane Dienstbiere. Podařilo se sjezdu ČSSD schválit změnu stanov, která by znemožnila kumulaci funkcí? Souhlasil jste s touto změnou? Podle mého názoru enormní počet funkcí hejtmana Haška poškozuje ČSSD. (JUDr. Mihály)
Foto
Nepodařilo. Pokud by byla předložena k hlasování, podpořil bych. Kumulace funkcí není dobrá věc zejména v situaci, kdy "kumulátor" nestíhá. Jistě na nás nevrhá dobré světlo, pokud někdo z politiků ČSSD drží desítky funkcí a vykonává je na 3% výkon. Není to však jen otázka stanov ale obecně politické kultury.
Dobrý den, pane senátore. Zajímalo by mě, proč ČSSD mlčí ke skandálnímu prodeji části ČSA? Já osobně bych za 44procentní podíl v ČSA zaplatil mnohem víc než 67,5 milionu korun, ale pan Kalousek mě z nějakého důvodu neoslovil. Celé mi to připadá jako "malá domů" současné vlády. Děkuji za odpověď. (Koudelka František)
Foto
Nevybavuji si žádné oficiální stanovisko, ale možná náš stínový ministr dopravy vyjádření poskytl. I mě podmínky zarazily, zejména poté, co jsem si přečetl, že cena za celé aerolinie je jako za polovinu jednoho letadlového motoru.
Dobrý den pane Dienstbiere ,myslím ,že byste neměl tak jako někteří zklamaní politici odcházet a tvořit nějakou další zbytečnou stranu a tím dál štěpit levici.Je jisté ,že Váš čas ještě přijde ,protože jste schopný na sebe vázat nové a hlavně ty mladší voliče a ten boj o moc vždycky má své vítěze a poražené ,avšak příště již bude určitě lepší výsledek pro Vás ,tím i pro Čssd.Fandíme Vám celá rodina.(Roman Sedlák)
Foto
Děkuji a situaci vidím velmi podobně jako Vy.
co říkáte na to,že se zde píše,že jste byl odstřelen,není správně řícz,že jste nebyl zvolen v demakratických volbách?Co říkáte na výrazy novinářů?Děkuji.(jeník)
Foto
Máte pravdu v tom, že to bylo demokratické rozhodnutí delegátů a já to také tak komentoval. Jen mě trochu mrzí motivace v pozadí a z mého hlediska určitá zmařená příležitost posunout ČSSD k modernějšímu pojetí levicové politiky.
chápu, že neúspěch v prvním kole nepotěšil, a že Miloš Zeman není ani váš šálek kávy, ale vaše chování mi připadalo jako zvláštní forma podpory Karla schwarzenberga, a obávám se, že nejenom mně.... vaše nezvolení místopředsedou mohlo mít původ i v tomto . uvědomujete si to?(jarda)
Foto
Jen jsem říkal po prvním kole ty samé názory jako před ním. To by měli zásadoví lidé spíše ocenit.
Chci Vám vyjádřit velkou podpou a mám dotaz, co říkáte na poluvy, které o Vás šíří pan Bárta. Tvrdí že jste zapleten do nějaké kauzy ohledně Bohemians. Beru to jako blábol, ale zajímalo by mě vaše stanovisko. Děkuji Hodně štěstí(Veronika)
Foto
Do kauzy Bohemians jsem zapleten způsobem, na který jsem hrdý. V roce 2005 jsme s dalšími fanoušky Bohemky založili Družstvo fanoušků Bohemians a jeho prostřednictvím vybrali několik miliónů korun, díky kterým jsme mohli tento slavný klub zachránit z konkursu. Jedna taková podivná skupinka se nám to pokoušela překazit a dodnes se pokouší námi zachráněný klub zničit. Využívá, či spíše zneužívá různé právní postupy od žalob po desítky trestních oznámení. V kauze Bohemians není nic, za čím bych si nestál.
Dobrý den,po prezid.volbách jste mě hodně zklamal jak jste reagoval a i teď na sjezdu Čssd bylo vidět,že by jste na sobě jako člověku měl hodně zapracovat.Kdyby nebyl Váš otec nikdo Vás nezná.slanak(slanak)
Foto
Každý by na sobě měl soustavně pracovat, jistě i já.
Není Vám z politiků zle? Myslíte si, že existuje ještě nějaká větší, morálně upadlejší žumpa?(Jaroslav Seifer )
Foto
Z některý ano, jiných si naopak vážím. Nelze paušalizovat. Přivítal bych určitě výrazný nárůst těch druhých.
Vaše jediná kvalifikace je Váš otec . Propadl jste sebeklamu výjimečnosti. Tolik zloby ve Vás je k pohledání. Možná Vám to někdy dojde, ale pochybuji .(Kadlec)
Foto
Máte právo na svůj názor. Můj otec však nebyl mou kvalifikací ale v řadě ohledů velkým vzorem.
Z projevu Miloše Zemana jsem získal pocit, že se Vás zastal varováním: "Před nebezpečím závistivé malosti, která, jakmile se v jejím okolí vynoří výraznější osobnost, udělá vše pro to, aby tuto osobnost zadupala do země a nahradila ji šedivým průměrem, který sice nikomu nevadí, ale také ničemu neprospívá." Myslíte si, že to mohlo být takto myšleno?(Martin)
Foto
Myslím, že to bylo myšleno právě opačně - zadupat. :-) Také proto jsem citaci Vámi uváděného výroku ironicky použil ve svém vystoupení před volbou.
Jsem ráda,že jsem Vás v prvním kole volila,stojíte si za svým názorem a nenecháte se ovlivňovat.Přála bych si,aby jste našel sílu k vytvoření kvalitní strany.Bylo by konečně koho volit.Myslíte,že nastal již čas?Hodně štěstí!(Hasana)
Foto
Děkuji. Ohledně nové stany odkazuji na předchozí odpovědi.
Dobrý den,moc si Vás vážíme pro Vaši otevřenost a snahu očistit naši republiku od podvodníků.Volili jsme Vás a chci se zeptat, zda nezaložíte vlastní levicovou stranu. Přeji hodně úspěchů.(Milovice,Iva)
Foto
Děkuji. Vlastní stranu ne, ale přivítal bych pomoc s přetvářením ČSSD na co nejmodernější levicovou stranu.
není v politice lepší kompromis než tvrdošíjné hájení svého názoru?(janík)
Foto
Kompromis jistě k politice patří. Můžete se jistě s partnerem při koaličním jednání dohadovat, jestli zavedete o procento vyšší nebo nižší daňovou sazbu. Není však možný kompromis v zásadních otázkách. Nemůžu dělat kompromisy ve věcech, jako je korupční jednání, špinavé financování, podvody a různé další zlodějny. Nemohu např. akceptovat politika, který zneužije zdravotně postižené k zakrytí pochybných finančních transakcí nebo přijmout politika, který opíše celou svou diplomovou práci nebo který využívá kontaktů u policie k zahlazení protiprávního jednání.
Dobrý den pane Dienstbier, budete v příštích volbách kandidovat znovu na prezidenta?. Já i moji známí jsme Vás volili již letos, jelikož jste nejschopnější politik v Česku a přáli bychom Vás mít za prezidenta v příštím období. Děkuji a zdravím.(Zenkner)
Foto
Do dalších voleb je dlouhá doba. Neumím říct, co se mnou tou dobou bude a jestli také někdo bude stát o to, abych kandidoval. Vylučovat však tuto možnost nechci.
Myslím, že ČSSD udělala velkou chybu, že Vás sestřelili. Voliči se opět odvrátí jinam.(Šárka)
Foto
Mrzí mě, že delegáti našeho sjezdu nedocenili mou snahu oslovovat i ty, kteří doposud ČSSD moc nevolili, např. mladé lidi, městské sociálně liberální občany, nebo ty, pro které jsou otázky vzdělanost a kultury zcela zásadní. V tzv. Západní Evropě tito lidé tvoří páteř podpory sociálně demokratických stran. S jejich podporou bychom byli velmi silní při prosazování našich programových vizí. Přesto si myslím, že sociální demokracie představuje stále největší naději pro lidi v ČR, že budou žít v slušných a spravedlivých podmínkách.
Otázka odjinud - Váš otec se shodoval s Milošem Zemanem v jednom: v náhledu na Balkán a ve značně černobílém pohledu typu "všichni Albánci jsou zločinci a všichni Srbové jsou naši junáčtí bratři". V tomhle se shodli i třeba s velkosrbským extrémistou a šovinistou Foldynou, který je ve Vaší straně brán div ne za spasitele zkorumpovaných severních Čech (tak mizerně si jako strana stojíte....). Shodnete se i Vy s Vaším otcem na téhle jednostranné interpretaci nedávné balkánské historie i současnosti? (Jan Lom)
Foto
Můj otec takovouto interpretaci balkánského konfliktu neměl. Naopak poukazoval na podíl viny na všech stranách. Jednostranný pohled mu právě vadil. Vadilo mu i pokrytecké zdůvodnění bombardování Srbska nebo zastírání jakýchkoliv hanebností na straně např. Kosovské osvobozenecké armády. Xenofobní a netolerantní postoje Jaroslava Foldyny v řadě jiných oblastí mě neoslovují.
Nemyslíte si, že jedním z důvodů, proč se tak stalo bylo právě vyvíjení tlaku z Vaší strany na žalobu Ex prezidenta Klause?(Radek Korejtko)
Foto
Nemyslím. Ta byla podána proto, že každý a zejména prezident musí dodržovat právní pravidla, ústavu na prvním místě. Pokud prezident opakovaně závažně porušuje své ústavní povinnosti a ohrožuje tak demokratický řád republiky, je tím pravým nástrojem podle ústavy žaloba k ústavnímu soudu. Hlavním důvodem bylo, že jsem překážel, hlavní záminkou pak můj nijak překvapivý postoj k druhému kolu volby prezidenta.
Dobrý den, dotaz nemám. Ale držím palce, nejen v této diskuzi, kdy vám jistě místní pisálci ukážou, co jsou zač, ale i v další politické kariéře. Musel jste se asi v pátek dost držet, když ti tupci okolo vás hráli to divadýlko. Doufám, že nezapadnete a dokážete, že pravda vítězí. Jinak jste pěkný chlap:)(Myška)
Foto
Děkuji za podporu.
Nejsem příznivcem soc. dem. ale Váš ano!Nejste zaskočen malostí Vašich spolustraníků?Závídí Vám,zůstanete????(Koumalová Z.)
Foto
Zaskočen ani ne. Věděl jsem dlouho před sjezdem, že nebudu mít situaci jednoduchou. Někteří tam jeli s jediným cílem - zbavit se mě, protože jsem nepohodlný. Nemají rádi, když někdo poukazuje na nemorálnost jejich jednání. Na druhou stranu je v sociální demokracii od vedení až po řadové členy mnoho lidí, kterých si vážím a s kterými budu rád spolupracovat i v budoucnu. V ČSSD určitě zůstanu. Důvody jsem uváděl u předchozí odpovědi.
Jiri zdravim Vas a fandim, nemyslite si,ze pred kandidaturou na vyssi post v cesku je treba budovat v strane nejprve silnejsi zazemi,zkratka sve lidi -o ktere se muzete oprit?jde to vubec bez toho?(Josef ,Praha)
Foto
Určitě je dobré mít ve straně své zázemí a řadu kvalitních lidí, o které se člověk může opřít. Mám jich řadu ve své organizaci na Praze 2. Bez nich bych vůbec v sociální demokracii nemohl fungovat. Na druhou stranu nehodlám nikdy velrybařit, nakupovat členy, vykazovat černé duše, vydírat nebo korumpovat při prosazování jakýchkoliv cílů. Cíle totiž prostředky nesvětí. Na sjezdy ČSSD proto nedodávám žádné armády delegátů, které by se daly "zobchodovat" při volbě vedení strany. Snažím se oslovovat členy tím, jak se chovám, co říkám a prosazuji.
Kdybyste v druhém kole prezidentské volby se vstřícněji vyjádřil k levicovému kandidátovi M Zemanovi a jasněji se vyjádřil o loutce K.Schw. v rukou Kalouska, považoval bych vás za levicového politika.Ale podporovat předsedu TOP při volbě prezidenta jste se odkopal jako nezralý chlapec, kterému vzali hračku. Než vás, tak raději volit skutečnou levici KSČM. Nemám pravdu? (Jiří Novák)
Foto
Nepodpořil jsem ani jednoho z kandidátů. V obou případech bych musel popřít mnoho z toho, s čím jsem se na lidi obracel ve své kampani před prezidentskými volbami. Jako korouhvička se se svými názory točit nikdy nechystám.
Vážený pane senátore.To co navolili vaši členové v Ostravě je hrůza.Přesila vedení z moravy a to ještě takové nevzdělance /Skromach a pod/jen jeden zástupce z čech....Nezkusíte založit novou stranu,stranu pro mladé a vzdělané lidi,ti Vás nejvíce podporovali v prezidentských volbách,tak by jste je neměl zklamat.Ps.A to jsu z Moravy.....(pavel mokrý)
Foto
Nebudu jednotlivě hodnotit jednotlivé členy vedení ČSSD. Pořád je tam většina, o kterých si myslím, že jim jde o věc a ne čistě jen o osobní prospěch. Svou stranu zakládat neplánuji. Jsem dlouhodobě přesvědčený, že potřebuje dobře fungující strany reprezentující standardní evropské politické směry. Sociální demokratický proud by tu měl mít v ČSSD dobrého reprezentanta svých hodnot. Tímto směrem budu směřovat své úsilí i nadále. Pokud někdo chce pomoci s budováním "nové" strany v tomto smyslu, rád jej přivítám v řadách ČSSD. Potřebujeme co největší množství mladých a vzdělaných lidí s ideály v sociální demokracii.
Pane Dienstbier nebude to všechno tím, že si ta stará profláknutá banda, nechce nechat koukat do karet a dělit se o zbytek co ještě nestačili rozkrást? Noví mladí politici to opravdu nebudou mít jednoduché. Ti staří kozáci opustí politiku, až opravdu nebude co krást.(Evina)
Foto
Řada "obchodníků s politikou" si určitě chce své kšefty dělat nerušeně dál a vadí jim každý, kdo chce měnit pravidla tak, aby nemohli pokračovat. Jsem však stále optimistický, že jde věci posouvat lepším směrem.
Moc Vám fandím. Přála bych si, politiků Vašeho typu bylo více, snad bych pak zase začala věřit ve slušnost. Proto Vás prosím, nenechte se otrávit a vydržte. Děkuji. (Lidmila Vondráková)
Foto
Děkuji Vám. Otrávit se nenechám, tu radost nikomu neudělám. Podobné situace mě zpravidla spíše motivují.

krupan10 ( 21. března 2013 06:07 )

popsal jste to naprosto přesně, mám na něj úplně stejné vzpomínky. Dvakrát jsem ho viděl a pokaždé byl na šrot. Tady ti někteří hlupáci vůbec neví o čem se baví. Stejný byl i Havel, ožralý lůzr, který měl, jako každý těžký alkoholik problémy s morálkou.

japos22 ( 20. března 2013 00:08 )

Dientsbier chce být hvězda, a když mu to nevychází, chová se jak malej kluk.

karel ( 19. března 2013 19:21 )

Nevím, kolik vás za to usilovného obhajování D jr. platí, ale jeho jedinou kvalifikací jsou kecy a odkaz tatíka, se kterým jsem bohužel přišel pracovně do styku. Ten člověk podle mne byl nepřetržitě ožralý, opilý jeho stav nemůže dostatečně postihnout.

8bc5 ( 19. března 2013 17:24 )

A co velkého sliboval "velký" politik ???O likidaci kmotrů Praze nic nevím.Můete nám napsat o kterého kmotra se jedná ???

vejkyt ( 19. března 2013 14:28 )

ač je to levicový politik tak u mě získal velké plus zato, že nemění své názory jako 99% ostatních politiků mít takto zásadových lidí víc na levici i pravici byl bych velmi spokojen ale bohužel vidím jen strany plné zlodějů a přizdisráčů z leva doprava...

Zobrazit celou diskusi