Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ratha pustili na kauci! K soudu ho vedli přes dvůr, přišla i jeho manželka

Autor: psch, ČTK - 
15. března 2013
07:58

Prvním krokem na svobodu poslance Davida Ratha byla dvoumilionová kauce, kterou složili jeho manželka s otcem v pondělí. Soud dnes s propuštěním na kauci souhlasil. Rath ale zdaleka nemá vyhráno.

Okresní soud pro Prahu-východ souhlasil s propuštěním Davida Ratha na kauci. Poslanec ale zdaleka nemá vyhráno. Konečný rozsudek padne až na krajském soudě. "Doufám, že ano," odpověděla Eva Rathová na otázku, jestli následující soud dopadne dobře.

Soudní proces začal krátce po deváté hodině. Poslance přivedla eskorta dvorem přímo do soudní síně, jednání bylo neveřejné a trvalo necelou hodinu.

Propuštění Ratha by mělo přispět k lepšímu zdravotnímu stavu jeho otce. "Má velmi bolestivé zranění, je upoután na lůžko a myslím, že mu velmi pomůže, když jeho syn bude na svobodě, řekla Blesku Rathova manželka.

Na hlavu soudu se z řad odborníků snáší kritika, podle nich není otcova nemoc důvodem k propuštění bývalého poslance. "Myslím si, že zranění je natolik vážné, že přítomnost syna velmi prospěje," doplnila Rathová.

Bývalý středočeský hejtman z věznice zatím nevyjde. Žalobce totiž už dřív podal proti jeho propuštění stížnost, kterým se bude teprve zabývat Krajský soud v Praze a až ten definitivně rozhodne. Rath je ve vazbě od loňského května.

O přípustnosti kauce rozhodl okresní soud minulý týden, Rathova rodina pak tento týden dvoumilionovou záruku složila.

Video  Davida Ratha přivádějí v poutech k soudu  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Nemocný otec

Po deseti měsících, které Rath strávil ve vazbě, soud odsouhlasil možnost kauce, pravděpodobně přihlédl i tomu, že je Rathův otec nemocný. „Ve své žádosti pan poslanec uvedl, že se jeho otec vážně zranil a je potřeba o něho pečovat. Rozhodnutí velmi uvítal,“ řekl Blesku Rathův právník Adam Černý.

Úplatky, úplatky a zase úplatky

Policie Ratha původně obvinila z přijetí sedmimilionového úplatku, údajně si vzal peníze za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku.

V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům.¨Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Podle žalobce si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal prý přes 16 milionů. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.

gogo ( 24. března 2013 12:59 )

Ratha nepustili na kauci ! Co to tady pořád melete ??

montevideo ( 15. března 2013 14:21 )

Teď jsi tomu dal korunu .....

londynskypes ( 15. března 2013 13:51 )

do.bytek zlodejsky a jeho fotr taky cipnte smejdi

scipakov ( 15. března 2013 13:48 )

...montevideo čo sa Ťa tak dotklo??? patríš medzi tých grázlov???...napísal som skutočnosti, ktoré sú súhrnom toho, čo bolo písané v českej tlači. V žiadnom prípade nechcem rozdúchavať národnostný konflikt, v Česku mám veľa a dobrých priateľov!!!

montevideo ( 15. března 2013 13:14 )

Co kdybys tady přestal rozdmýchávat národnostní nesnášenlivost? Nebo čekáš, až ti někdo odpoví ve stejném duchu, abys tu pak mohl vítězoslavně ječet, jací jsou Češi grázlové?

Zobrazit celou diskusi