Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Papežem je Argentinec: Šli pro mě až na konec světa, řekl František ve Vatikánu

Autor: simao, ČTK - 
14. března 2013
09:44

Nad Vatikánem začal stoupat bílý kouř a všichni se ptali: Odkud je nový papež? Ghana, Nigérie, Kanada, Brazílie? Kdepak, radují se v Argentině! Právě jejich kardinál Jorge Mario Bergoglio (76) se stal novou, v pořadí 266. hlavou římskokatolické církve. Je tak prvním pontifikem z Latinské Ameriky, pro kterého dle jeho slov šli kardinálové až na kraj světa.

Argentinský kardinál Bergoglio usedl na papežský stolec a je také prvním jezuitou, kterému se této pocty dostalo. Z balkonu u baziliky svatého Petra pozdravil po svém zvolení davy "Bratři a sestry, dobrý večer" a ve svém prvním proslovu se nechal slyšet, že jej kardinálové šli hledat až na konec světa.

"Vy víte, že úkolem konkláve je vybrat biskupa římského. Zdá se že bratři kardinálové ho našli na konci světa. Děkuji za přivítání," řekl nový papež deseti tisícům lidí na Svatopetrském náměstí a udělil jásajícímu davu své požehnání. Pomodlil se také za svého předchůdce Benedikta XVI., který v únoru nečekaně odstoupil. 

Benedikt XVI. prý dění ve Vatikánu sledoval v televizi z letního papežského sídla Castel Gandolfo. I on tak byl svědkem toho, jak se nového papeže podařilo zvolit již během druhého dne konkláve.

Přijal jméno František

Bergoglia zvolili kardinálové 266. hlavou římskokatolické církve poměrně rychle na to, že před úterním zahájením volby nebyl nikdo považován za jasného favorita. Úspěšnou volbu oznámil bílý dým z komína nad Sixtinskou kaplí v 19:07 SEČ.

Nový papež přijal jméno František, což prý dokládá i jeho povahu. S odkazem na svatého Františka z Assisi, který hlásal chudobu, pokoru a oddanost Bohu, totiž tohle jméno značí skromnost. Inspirovat se však Bergoglio mohl i Františkem Xaverským, spoluzakladatelem jezuitského řádu.

Vatikán však upozorňuje, že oficiální podoba jména je František (bez římské číslice), nikoli František I. "Stane se Františkem I., až budeme mít nějakého Františka II.," prohlásil vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Po více než 1200 letech je Bergoglio, Argentinec s italskými kořeny, prvním papežem, který se narodil mimo Evropu. Tím předchozím byl Řehoř III., který pocházel ze Sýrie a katolickou církev vedl v letech 731 až 741. Podle Lombardiho zvolením mimoevropského papeže ukázali kardinálové "odvahu překročit oceán a rozšířit rozhled církve".

První den nového papeže

František ještě strávil noc po zvolení ve vatikánském penzionu Dům svaté Marty, kde spali v izolaci od okolního světa všichni účastníci konkláve. Již dnes ho však čeká stěhování do papežského bytu, který byl po rezignaci Benedikta XVI. zapečetěn.

Dnes ráno pak František dorazil do římské baziliky Panny Marie Sněžné k soukromé modlitbě. Poprvé se tak dnes ukázal na veřejnosti. Přijel tentokrát v malém konvoji dvou osobních aut, nikoli MHD, jak je jeho oblíbeným zvykem. Doprovázel ho mimo jiné Georg Gänswein, tajemník Benedikta XVI. a prefekt papežského domácnosti. 

O víkendu, konkrétně v neděli, pak Františka čeká na Svatopetrském náměstí pravidelná společná modlitba Anděl Páně. Inaugurační mše nového papeže se uskuteční příští úterý, oznámil Vatikán.

santini ( 14. března 2013 12:35 )

santini ( 14. března 2013 12:34 )

S tím se dá souhlasit,ale i tato volba bude jen politika.Nikdo tam nepustí člověka,který půjde rovnou a čistou cestou,protože tím by šel proti celé církvi.A tím by odhalil i její zločiny-myslím dnešní,historie už promluvila

tarot666 ( 14. března 2013 12:17 )

černopr.del.nická,ať máte radost cenzoři,to,že tady denně ukazujete sprosté články o homosexuálech to nevadí,ale pr.d.el vadí???

tarot666 ( 14. března 2013 12:16 )

nej.zprofanovanost,je prorůstání těchto darebáků do politiky.Kdo je vůbec pasuje do role aby si určovali,že budoucí prezident musí poslouchat nějaké modlení se za vlast při inauguraci???Koho to zajímá???Nebo je to zas jen černo***.nická hra,kterou tady pravdoláskaři posvětili díky Havlovi??Pochybuju,že Husák někde poslouchal žvásty bnějakýho biskupa

zlymikes ( 14. března 2013 11:32 )

Starej kontervativní jezuita,něco jako páter Koniáš.

Zobrazit celou diskusi